Hoppa till sidans innehåll

Lyckad vecka för Poolkampen i Umeå

26 OKT 2013 13:57
Under veckan som gått så har Umeå Simsällskap haft vattenpoloundervisning i Umeå Simhall i ett led att starta upp vattenpoloverksamhet i föreningen. Charlie Bostedt och Saga Berntson är de som hållit i träningen under veckan.
  • Skapad: 26 OKT 2013 13:57

Charlie Bostedt är anställd av Svenska Simförbundet på halvtid och arbetar med ett projekt för att bredda simidrotten i norra Sverige. Eftersom Poolkampens koncept varit framgångsrikt söderut så har Charlies idé varit att få klubbar i Umeå att ta till sig detta koncept och först ut är Umeå Simsällskap.

Den som gör detta projekt tillsammans med Charlie är Saga Berntson. Saga läser tredje året på gymnasiet i Umeå och att starta en vattenpoloverksamhet i Umeå Simsällskap gör hon som ett projektarbete i skolan. Saga är egentligen simmare men fick upp ögonen för vattenpolo genom ett utbytesår i Australien där hon ingick i skolans vattenpololag.

För att få upp intresset för vattenpolo hos Umeås barn så kontaktade Charlie och Saga Medley som håller i simundervisningen för stadens tredjeklassare och erbjöd dem att låta barnen prova på att spela vattenpolo. Medley tyckte att det var en bra idé och i veckan så har ungefär 1 000 tredjeklassare (!) fått prova på vattenpolo i Umeå Simhall. Barnen har fått lära sig att skjuta, passa samt lära sig lite enklare vattenpoloregler och veckan bjöd på många skratt. Träningen var mycket uppskattad av barnen och några av lärarna nämnde t.o.m. att vissa av barnen som oftast inte tycker idrottsundervisning är så kul såg ut att ha väldigt roligt när de fick spela vattenpolo med klassen.

Umeå 2

Charlie med en skolklass. Foto: Saga Berntson

- Gensvaret har varit otroligt och det är väldigt inspirerande att se barnen ha så kul, säger Charlie. Under veckan har vi även haft en klass med bara invandrarbarn och det är helt klart att vattenpolo är en sport som verkligen är tillgänglig för alla. Nu hoppas vi att detta kan göra att vi får in bra med anmälningar till vattenpologrupperna i Umeå Simsällskap, avslutar Charlie.

På lördagen fortsatte ”rekryteringsveckan” med en ”prova på-dag” för alla barn mellan 8-14 som ville komma och prova på vattenpolo. Ca 50 barn tog sig till Umeå Simhall och de blev indelade i olika lag för att spela mot varandra. Under dagen hade Charlie och Saga även hjälp av Markus Zdolsek och Malik Novo där Markus har en bakgrund inom vattenpolo genom spel i Linköping. Malik är före detta simmare och har även engagerat sig som simtränare Umeå Simsällskap. Båda hjälpte Charlie och Saga på ett förtjänstfullt sätt under dagen.  

Umeå 17

Barn som anmäler sig hos Saga

 - Härligt att så många barn har kommit hit för att prova på vattenpolo, säger Saga. Även föräldrarna har varit positiva och många har frågat hur man går vidare och anmäler sig till en av våra grupper. Dagen har varit väldigt inspirerande och jag ser fram emot att köra igång med barnens träning, avslutar Saga.

Umeå 21

Markus blev så inspirerad att han hoppade i själv och spelade

Från och med nu så kan barnen anmäla sig till vattenpologrupper i Umeå Simsällskap. Klubbens mål är att starta två grupper, en äldre och en yngre, med ca 20 barn i varje grupp under hösten.  Enligt ordföranden i Umeå Simsällskap, Jonas Hallgren, så är målet att ha vattenpolo i föreningen även på längre sikt.

- Vårt mål är att bredda föreningen med fler simidrotter än bara simning och Poolkampen är ett utmärkt exempel på hur man kan få in ett alternativ till simträningen, säger Jonas. Klubben ser väldigt positivt på detta och kommer att arbeta för att bygga upp en verksamhet där vattenpolo ingår som en naturlig del av organisationen. Kan barnen ha lika kul i bassängen som de haft idag så kommer detta att bli en succé, det är jag övertygad om.

Umeå 20

 Glade barn i bassängen 

Peter Hodor, ansvarig för vattenpolo på Svenska Simförbundet, hade tagit sig upp till Umeå och fick se hur klubben arbetat med rekryteringen. Han tyckte att dagen var mycket lyckad och att det finns bra förutsättningar för Poolkampen i Umeå:

- Charlie och Saga har gjort ett fantastiskt jobb hittills. Detta är ett skolboksexempel på hur man kan nå ett stort antal barn för att introducera vattenpolo och det är precis på detta sätt som vi vill att föreningarna ska jobba med rekrytering. Det är även bra för andra föreningar att se att man med enkla medel kan få bra underlag för att starta Poolkampen i sin förening. Jag tror och hoppas att Poolkampen i Umeå ska komma igång på ett bra sätt och ser fram emot att se deras lag på någon turnering snart, säger Peter.

Träningen ska komma igång under vecka 46 och Svenska Simförbundet önskar Umeå lycka till med uppstarten av Poolkampen!

Umeå 22

Saga och Charlie var nöjda med veckan

 

  

 

 

Skribent: Peter Hodor
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...