Hoppa till sidans innehåll

Linköping och Hellas Svenska U18 Mästare i vattenpolo

27 MAJ 2019 18:18
Det blev arrangörsföreningen Linköping (LSF) som tog hem guldet i SM för U18 tjejer i vattenpolo i helgen. För U18 killar tog Hellas från Stockholm sitt andra raka guld genom att slå lokalkonkurrenten Neptun i finalen.
  • Uppdaterad: 27 MAJ 2019 18:18

Trots hot om regn inför slutspelshelgen blev förutsättningarna för utomhusspel i U18-slutspelet i vattenpolo goda på Tinnerbäcksbadet i Linköping. Under söndagen hade arrangören att kämpa mot en vind som krävde att allt var väl föränkrat för att inte lyfta. På planen påverkades spelet inte nämnvärt av vädret skiftningar. 

Slutspelet blev i det stora hela en bra polohelg med många jämna och intensiva matcher. I killarnas ena gruppspel blev det målskillnad som avgjorde vilka två lag som gick vidare till semifinal då alla tre lagen vunnit och förlorat en match. När ca 5 minuter återstod av matchen mellan Falun-SVA hade "dalmasarna"  bättre målskillnad än SVA när man ledde matchen med 10-6. SVA lyckades krympa vinsmarginalen innan slutsignalen gick till 10-8 och gick därmed om Falun med bättre målskillnad, och blev andra semifinallaget från sin grupp. I andra gruppen var Hellas klar gruppsegrare efter att ha slagit både Linköping och SK RAN i gruppspelet. Hemmaföreningen LSF slog sedan SK RAN i gruppspelet och blev andra laget som tog sig till seminfinal från gruppen. 

I tjejernas grupp var det hemmalaget LSF som gick genom gruppspelet utan någon förlust. I finalen ställdes dem sedan mot Neptun som lite överraskande slog Järfälla i gruppspelet och kvalificerade sig till finalen. I bronsmatchen visade Järfälla åter sin klass med att utklassa LUGI med hela 21-1.
     I finalen bjöd Neptun på bra motstånd mot LSF. Tre av fyra perioder slutade oavgjort, och en med två måls marginal till LSF. Matchen slutade 10-8 till Linköping. Matchen var jämn och underhållande till slutsignalen ljöd. Det var en klart berörd ordförande i LSF, Jesper Lundqvist som överräckte SM-pokalen till de egna tjejerna. En efterlängtad SM seger för hemmalaget som senast för två år sedan föll i tjejfinalen mot Järfälla. 

I killarnas semifinaler vann både Hellas och Neptun sina semifinaler. I Hellas fall slog man nykomlingarna från Burlöv i Malmö SVA med övertygande 14-8. I andra semifinalen slog Neptun hemmalaget LSF med 10-5. Bronsmatchen mellan hemmalaget LSF och SVA blev en jämn match som fick sitt avgörande på straffar. Det var en svängig match där SVA hade en 3-6 ledning i mitten på andra perioden. Därefter kom Linköping med publikens stöd upp till en 9-6 ledning till mitten av tredje perioden. SVA hittade sedan åter tillbaks i matchen och lyckades få till en oavgjort resultat, 10-10 innan fjärde perioden var över. Väl i straffläggningen följdes lagen åt med att göra mål och att båda målvakterna räddade var sin straff till ställningen var 13-13. I sista omgången räddade SVA:s målvakt Noah Hamily LSF:s sista straff och SVA:s sista straffskytt Danilo Orlandic satte sin straff. 
     I finalen var Hellas det lag som tog kommandot från start. Efter två perioder hade man en 4-1 ledning efter att Neptun haft svårt att ta sig igenom Hellas disciplinerade försvarsmur. Neptun tvingades till avslut från distans vilket inte gav något resultat. Inför sista perioden hade Hellas en 7-3 ledning. Neptun spelade upp sig mot slutet av matchen, delvis då Hellas försvarsarbete inte var lika effektivt som i matchinledningen. Neptun reducerade till 7-5 under fjärde perioden och gav avslutande del av perioden lite matchnerv. Det räckte dock inte utan Hellas höll avståndet matchen ut och tog med segern sitt andra raka SM guld för U18 killar.

I match om 5-6 plats i killarnas slutspel visade Falun att man med marginalerna på sin sida i gruppspelet kunnat vara ett av semifinallagen. Förlusten mot Neptun i gruppspelet med 12-6 blev dyrbar. Så istället för semifinal fick dem nöja sig med att spela match om 5-6 plats. I den matchen ställdes man mot SK RAN från Malmö. Här var det däremot ingen tvekan om vilket lag som var starkast. Falun vann matchen med 14-5. 

 
Linköping Svenska U18 Mästare 2019.

Neptun U18 silvermedaljörer 2019.

Järfälla U18 bronsmedaljörer 2019.
 
Hellas Svenska U18 Mästare 2019. 
 
Neptun  U18 silvermedaljörer 2019.
 
SVA U18 bronsmedaljörer 2019.

Skribent: Stefan Keisu
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...