Hoppa till sidans innehåll

Linköping herr och Järfälla dam tog Guld i Beach-SM i år igen!

01 JUL 2019 17:17
Tre dagar med intensiv Beach-polo är till ända. Cirka 200 spelare fördelat på 27 lag deltog. Sammanlagt spelades 85 matcher, 50 herr, 29 dam samt 6 polocup matcher i kanalen vid Anna Lindhs plats i Malmö.
  • Uppdaterad: 01 JUL 2019 17:17

Det centrala läget i Malmö gjorde det lätt för publiken på SM-veckan att både kunna se skateboard tävlingar och beach-polo matcher på en komprimerad yta. På andra sidan bron vid Posthusplatsen hade publiken möjlighet att se ytterligare ett antal relativt nya tävlingsformer visa upp sig. Stämningen var hög vid både Anna Lindhs plats och Posthusplatsen. Det fina vädret gjorde att humöret var glädjefyllt både bland de aktiva och publik.

VARIERANDE KVALITÉ MELLAN LAGEN
Sett till matchkvalitén var det en mängd jämna matcher både på dam & herrsidan. Men som fallet brukar vara i turneringar med öppen anmälan spelades matcher där skillnaden i polokvalité mellan lagen var stor. Även i år fick vi se matcher där mål marginalen mellan lagen kunde vara tvåsiffrig. Ju längre turneringen gick jämnades kvalitén mellan lagen ut när jämbördiga lag ställdes mot varandra i exempelvis placeringsmatcherna.

REPRIS PÅ FÖRRA ÅRET
Linköping herr visade åter en gång att spelformen Beach-polo passar laget utmärkt. För sjätte året i rad bärgade man SM-guldet hem till Linköping. Två stora matchvinnare i finalen var målvakten Gunnar Ekström som stod för många kvalificerade räddningar, och fem måls skytt, tillika ’matchens bästa spelare’ Hans Zdolsek. Hans var inte bara finalens bästa spelare utan utmärkte sig som turneringens spelare på herrsidan. Järfälla dam vann likaså sin final och tog sitt tredje raka SM-Guld i beachvattenpolo. Båda finalerna var repriser på lagen som möttes under Beach-SM i Landskrona. Linköping herr ställdes mot Järfälla och Järfälla dam fick möta sina något äldre föreningskollegor i form av Järfälla Octopus.

Båda finalerna var relativt jämna i första perioden men i andra drog både Linköping herr och Järfälla dam ifrån sina motståndare och båda vann med en 7 målsmarginal. 11-4 för Linköping Piranhas mot Järfälla, och 9-2 för Järfälla dam mot Järfälla Octopus. I Järfälla dam utmärkte sig målvakten Malin Andersson med många fina räddningar i finalen. För det belönades hon med priset ”matchens lirare”. På målfronten fördelade Järfälla dam målskörden mellan lagets samtliga fyra utespelare. Sett till hela turneringen var  Melisa Niskanen och Engla Lindman-Long från Järfälla dam, damturneringens mest framträdande spelare.

Även i bronsmatchen fick vi se två repriser. I damernas match möttes precis som förra året, Linköping & LUGI, och i herrarnas bronsmatch möttes Polisen & HÄVP. Här blev däremot vinnarna det motsatta från förra året. I damernas bronsmatch vann Linköping över LUGI medans Polisen fick revansch på HÄVP för förlusten i bronsmatchen i Beach-SM 2018. I damernas bronsmatch utmärkte sig Susanna Zdolsek med sina fyra mål och i herrarnas bronsmatch gjorde Polisens, Emre Cubucku fyra mål. Båda utsågs till ”matchens lirare” i respektive bronsmatch.

FINA FÖRUTSÄTTNINGAR
Precis som under förra årets Beach-SM slutspel bjöd arrangörsstaden på fantastiskt väder i dagarna tre. Vinden som ställde till det vid förberedelserna dagarna innan turneringen drog igång hade blåst sin väg och istället bjöd Malmö på stekande solsken och en lätt bris på sin höjd. Vattentemperaturen på 21 grader i kanalen var behaglig vilket fick både spelare och domare att hoppa i för att svalka sig mellan matcherna.

2020 förflyttar vi oss till västkusten och staden Halmstad. För beach-polons del innebär det att vi återvänder dit det en gång började. Första gången SM i Beach-polo arrangerades var i Halmstad 2013. Då stod Järfälla som vinnare i herrturneringen, och Linköping i damernas. Vi sätter härmed punkt för säsong 2018-2019 och tar nu sikte på att nästkommande säsong skall bjuda på bra polo upplevelser både på ungdom och seniornivå, likaså för vattenpolo och beach-vattenpolo. Passa på att njut av sommar, sol och semester så ses vi igen vid säsongstart i september igen.

Skribent: Stefan Keisu
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...