Hoppa till sidans innehåll

En historisk ökning för Svensk Vattenpolo!

19 DEC 2016 13:17
År 2013 antogs målsättningen att dubbla antalet licensierade vattenpolospelare i Sverige på fyra år. Mycket glädjande kan vi nu konstatera att denna mycket offensiva målsättning nu blivit verklighet och ökningen har dessutom skett i samtliga åldrar.
  • Uppdaterad: 19 DEC 2016 13:32

Svensk vattenpolo hade så långt det går att överblicka haft en negativ utveckling vad gäller antal utövare och antal aktiva föreningar. Av den anledningen tog Svenska Simförbundet på hösten 2010 det strategiska beslutet att försöka vända denna nedåtgående trend innan vattenpolo i Sverige skulle vara i det närmaste obefintlig. Simförbundet insåg att det enda sättet för vattenpolon att överleva på längre sikt var att växa samt få ordning på struktur och organisation. Roger Sjösten anställdes då på en halvtidstjänst och tog fram ett nybörjarkoncept för vattenpolo, Poolkampen. Därmed hade resan tillbaka påbörjats. Poolkampen var på plats under 2012 och samma år togs också beslutet att göra en omorganisation på central nivå där en person skulle anställas för att driva vattenpolons nya strategiska inriktning mot bredd och nationell utveckling. I början av 2013 anställdes sedermera en verksamhetsutvecklare för Svensk vattenpolo med en tydlig huvuduppgift; att öka antalet aktiva spelare och föreningar samt arbeta med nationell utveckling inom vattenpolon. Verksamhetsutvecklaren har sedan tillsammans med Poloutskottet arbetat för att antalet licensierade spelare ska bli dubbelt så många fram till och med 2016 och vi kan nu summera resultatet av det arbetet.

 

Dubbelt så många spelare

I slutet av 2012 var det 395 st. licensierade spelare inom Svensk vattenpolo och en målsättning sattes upp att det fyra år senare skulle vara 800 st. licensierade spelare. När vi nu kan summera 2016 års licensierade spelare så kan vi konstatera att det är 836 st. som har licens för vattenpolo och målet är därmed uppnått. På bara ett par år har mer än en fördubbling av verksamheten skett och förutom tack vare föreningarna inom Svensk vattenpolo så är detta resultatet av ett hårt och mycket målmedvetet arbete av alla som varit inblandade på central nivå på Svenska Simförbundet.

Ett tydligt tecken på hur verksamheten utökats är att det i Eriksdalsbadet den 19-20 november i år var ca 300 ungdoms- och seniorspelare igång i turneringsspel/sammandragning/seniormatch, vilket är nästan lika många spelare som det fanns totalt för fyra år sedan. Ett annat tecken på att den strategiska förändringen har varit positivt är att flertalet andra svenska idrottsförbund det senaste året har varit på besök eller hört av sig till Svenska Simförbundet för att de velat veta mer om hur denna förändring varit möjlig och hur man har arbetat för att nå denna effekt. De strategiska beslut som har tagits och genomförandet av dessa har helt enkelt imponerat på flera andra idrottsförbund i Sverige och även på Riksidrottsförbundet, där den strategiska förändringen och Poolkampen vid flera officiella sammanhang lyfts som ett gott exempel.

 

Mycket ideellt arbete har lagts ner

Svenska Simförbundet vill rikta ett stort tack till alla som bidragit till att göra detta möjligt, speciellt till de som engagerat sig i Poloutskottet och i organisationen runt Poolkampen under denna period. Då man inom Svensk vattenpolo tidigare inte lyckats vända på denna negativa spiral, är det en otroligt stark bedrift av alla inblandade att lyckas med det. Det är resultatet av ett målmedvetet och professionellt arbete som påbörjades redan 2010 och tack vare det finns det idag helt klart bättre förutsättningar till bra verksamhet på alla nivåer jämfört med för bara ett par år sedan. Nu gäller det att fortsätta på denna inslagna väg för att bli ännu fler utövare och bli ännu fler föreningar som på nytt kan göra vattenpolo till en livskraftig idrott i Sverige. Detta är förhoppningsvis början på en ljusare framtid för vattenpolon och även en start på en nivåhöjning av sporten i Sverige.

Bifogat finns en sammanställning på licensutvecklingen i de olika ålderskategorierna för licenser som finns och det har varit en positiv utveckling i samtliga kategorier! Det är även listat hur åldersfördelningen inom Svensk vattenpolo förändrats i och med den strategi man valt och även hur antalet lag i seriespelet påverkats.

 

Utveckling Svensk vattenpolo 2012-2016

Skribent: Peter Hodor
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...