Hoppa till sidans innehåll

Dubbla SM-guld till Järfälla

12 JUN 2018 14:54
Det blev Järfälla som stod som segrare i både damernas och herrarnas SM-final i vattenpolo efter finalspelet i Eriksdalsbadet i lördags.
  • Uppdaterad: 12 JUN 2018 17:37

Damfinal mellan Järfälla-Neptun.  Foto: Britta Hassler

Damernas final mellan Järfälla-Neptun var den jämnaste av dem två. Lagen följdes åt målmässigt genom hela matchen. En bit in i andra perioden hade Neptun en tremålsledning med 2-5 som Järfälla under sista halvan av perioden lyckades ta igen och kvittera till 5-5. I början av tredje perioden tog Järfälla en tvåmålsledning för första gången i matchen. Neptun kom igen och lyckades kvittera till 7-7. Därefter följdes lagen åt upp till 9-9, innan Järfälla hittade flytet och drog ifrån till 12-9. Neptun gjorde en sista kraftansträngning och kom upp till 12-11. Järfälla höll undan och vann finalen med ett måls marginal, 12-11. 

Engla Lindman-Long i Järfälla blev med sina fem mål och starka försvarsspel vald till matchens lirare. Ett fint kvitto på att hon gjort sig förtjänt till att bli vald till årets kvinnliga vattenpolospelare 2017.

Järfälla Dam, Svenska Mästare 2018.

Även damernas bronsmatch mellan Polisen-LUGI var en jämn tillställning en bra bit in i tredje perioden. I slutet av tredje drog Polisen dock ifrån till en relativt betryggande 6-2 ledning, något som LUGI aldrig mäktade med att ta igen. Polisens rutin, erfarenhet, fysiska spel, samt bredd med sex olika målgörare i matchen blev det som fällde avgöranden i damernas bronsmatch.

SM-final herr mellan Järfälla-Polisen.  Foto: Britta Hassler

I herrarnas final var matchen resultatmässigt jämn i två perioder med en Järfälla ledning med 3-1. Under tredje perioden visade Järfälla sin styrka och tyngd genom att gå ifrån till en tre målsledning, 7-4. En ledningsmarginal man sedan höll matchen ut genom att vinna med 8-5. Det var framförallt orken som skiljde lagen åt och att Järfälla lyckades med sin spelidé betydligt bättre än Polisen.

Med tre mål och bästa målgörare i matchen (tillsammans med Emre Cubukcu i Polisen) valdes Niklas Nord i Järfälla till matchens lirare. Förutom sina mål var han aktiv både i anfall och försvarspel och en stark bidragande orsak till Järfällas vinst. Precis som matchens lirare i damfinalen Engla Lindman-Long blev Niklas vald till årets vattenpolospelare 2017 vilket han under finalmatchen återigen visade varför han fått den utmärkelsen.  

Järfälla Herr, Svenska Mästare 2018.  Foto: Britta Hassler

Herrarnas bronsmatch mellan LUGI-Linköping tog Linköping en tidig tremålsledning efter första perioden. En ledning som man utökade under matchen och vann slutligen med övertygande 6-15 mot LUGI. Linköping var starkare och hade bättre energi än sina motståndare från Lund som inte orkade med i Linköpings tempo.

I Linköping stod utlandsproffset Christopher Vang för 4 mål och var som många gånger tidigare spelfördelaren och motorn i Linköpings lag.

Lördagens spelschema började med kvalmatch till Elitserien. Hellas som placerat sig på jumboplats i Elitseriens grundserie mötte 1:an i Allsvenskan, Falu. Det visade sig tidigt att skillnaden serierna emellan är stor. Efter en period hade Hellas dragit ifrån till en betryggande 6-1 ledning. Något man under andra perioden ökade på till det dubbla 12-1. En ledning som i slutändan resulterade i utklassningssiffror 20-3 till Hellas. Alexandros Vlastos i Hellas blev matchens mesta målgörare med 5 mål, följt av Oscar Barve Jutner i Hellas med fyra fullträffar.

Med vinsten i kvalmatchen förnyade Hellas sin plats i vattenpolons högsta serie.  Falu får för sin del fortsätta sin tillväxt i Allsvenskan åtminstone en säsong till. Järfällas vinst i herrfinalen resulterade i anda finalvinsten i rad för Järfälla mot Polisen. För Järfällas damer blev årets vinst en revansch på den snöpliga strafförlusten mot Neptun i förra årets final.
     Om mindre än en månad har dock både Neptun och Polisen chansen att få en snabb revansch på helgens finalförluster när det är dags för Beach-SM i vattenpolo som spelas under SM-veckan i Landskrona 6-8 juli.

 

 

Skribent: Stefan Keisu
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...