Hoppa till sidans innehåll

Dubbla guld för Järfälla i Junior-SM

12 JAN 2014 18:36
Järfälla tog guld på både herr- och damsidan när slutspelet i Junior-SM avgjordes idag. Damerna utökade sin ledning från gårdagens final medan herrarna fick bekänna färg ordentligt mot Linköping.
  • Skapad: 12 JAN 2014 18:36

Final 2 damer

Linköping-Järfälla 8-12 (2-2, 3-3, 0-5, 3-2)

Förutsättningarna inför damernas andra final var att Linköping var tvungna att vinna med minst fem mål för att vinna guldet och man lyckades i alla fall till en början pressa Järfälla. Matchen idag avgörs i tredje perioden då Linköping har en svag period samtidigt som Järfälla är effektivt.

Matchen börjar i ett högre tempo än igår och redan i matchens första anfall så gör Ylva Westin 1-0 till Järfälla genom ett mål från centerpositionen. Sedan följer ett
par minuters avvaktande spel där Linköping är nära genom ett skott i ribban innan Nadja Carlborg kvitterar för Linköping via ett skott från vänsterkanten. Järfälla får direkt efter chansen att ta ledningen i man mer-spel men istället är det Nadja Carlborg som kan ge Linköping ledningen med 2-1 efter ett skott i trängt läge. Perioden ser ut att gå till Linköping men med fem sekunder kvar kan Ylva Westin kvittera Linköping ledning och perioden slutar 2-2.

Den andra perioden börjar med att Linköping gör två snabba mål och tar därmed
ledningen med 4-2 i matchen. Linköping har även ett friläge som de dock missar
och Järfälla ser i denna stund pressade ut. Man lyckas ändå reducera och även kvittera till 4-4 i man mer-spel och när Sofia Hallbäck ger Järfälla ledningen med 5-4 på ett bra skott så undrar många om Linköping ska orka resa sig. Med 15 sekunder kvar av perioden så lyckas Linköping få in en kvittering till 5-5 som ger ett visst hopp inför fortsättningen av matchen.    

Den tredje perioden börjar Linköping slarvigt och Järfälla kan göra 6-5, 7-5 och 8-5  relativt enkelt. Vid 5-8 så får Linköping ett läge att komma in i matchen igen genom ett bra läge som dock Linköpings Nadja Carlborg skjuter utanför. När Järfälla i anfallet efter drygar ut sin ledning till 9-5 och innan perioden är slut även gör 10-5 så känns det som att finalen är avgjord.

Linköping vill dock annat och kämpar frenetiskt för att komma in i matchen igen i den sista perioden. Susanna Zdolsek kan reducera till 6-10 och Linköping har även några fler chanser till mål. Järfälla gör i detta läge 11-6 och den sista spänningen att Linköping ska kunna vända försvinner. Linköping gör förvisso både 7-11 och 8-11 men det är Järfälla som får sista ordet genom att Sandra Elias gör 12-8 och man får fira ett välförtjänt guld.

Matchen idag är som sagt helt jämn så när som på den tredje perioden där Järfälla avgör finalen. Linköping gjorde det de kunde i början för att sätta press på Järfälla
men mästarinnorna svarade på det idag. Järfälla är därmed svenska mästarinnor
med seger i två matcher.

Matchens lirare idag utsågs Järfällas Louise Hazell till.

 

Målskyttar:

Järfälla: Ylva Östlin 3, Louise Hazell 2, Sandra Elias 2, Sofia Hallbäck 2, Martha

Sehlmark 1, Engla Lindman-Long 1, Eira Östlin 1

Linköping: Susanna Zdolsek 2, Emelie Edman 2, Tamara Juric 2, Nadja Carlborg 1, Katarina Zdolsek 1

 JSM guld damer JS lag

Järfälla Svenska juniormästarinnor 2014. Foto: Bengt Lidh

 

Bronsmatch herrar

Hellas-Ängelholm 17-9 (5-1, 3-1, 2-4, 7-3)

Herrarnas bronsmatch spelades mellan Hellas och Ängelholm och många trodde på storseger för Hellas. Ängelholm gjorde dock en mycket bra insats och målvakten Rasmus Andersson såg till att hålla siffrorna nere med många kvalificerade räddningar.

Matchen börjar med att Hellas pressar Ängelholm till att ta för lång tid på sig i
första anfallet och kan i anfallet efter göra 1-0. 2-0 kommer genom Stefan
Mikaelsson och bara några sekunder senare så har man även utökat sin ledning till
3-0. Ängelholm reducerar till 1-3 på ett skott som Hellas målvakt något okoncentrerat tappar in i eget mål men innan perioden är slut så har Hellas en
betryggande ledning med hela 5-1.

Den andra perioden börjar med att Pavlos Antoniadis gör 6-1 för Hellas men där den största behållningen är förspelet till målet där Hellas Douglas Drake ovetandes
tar med sig bollen med benen till publikens jubel. Ängelholm har sedan några bra minuter där man bl.a. har en stolpträff innan man kan trycka in 2-7. Hellas gör 8-2 på ett friläge och resten av perioden är det spel mot Ängelholms mål där målvakten Rasmus Andersson räddar sitt lag gång på gång.

I den tredje perioden så byter Hellas runt en del och man låter bl.a. unga Filippa
Beiming få lite speltid och hon gör det bra mot de både äldre och större motståndarna. Perioden börjar avvaktande men sedan gör Ängelholm två snabba mål och kryper närmare till 4-8. Hellas svarar genom en snygg backhand från
centerpositionen av Stefan Mikaelsson och man kan även utöka sin ledning till 10-4. Ängelholm avslutar sedan den tredje perioden bra genom att göra 5-10 och även 6-10 med tio sekunder kvar.

Ängelholm rivstartar den fjärde perioden med att göra 7-10 efter 20 sekunder och publiken undrar om det är en sensationell vändning på gång. Hellas grusar då
alla Ängelholms förhoppningar genom att lägga in en extra växel och gör ett par mål i snabb följd där även unga Filippa Beiming har en assist till Pavlos Antoniadis mål till 12-8. Ängelholm kan i den sista perioden inte stå emot Hellas som till slut vinner matchen med 17-9 och vinner bronsmedaljen.

Matchens lirare utses Ängelholms målvakt Rasmus Andersson till som flera gånger om räddade sitt lag från baklängesmål.

 

Målskyttar:

Hellas: Pavlos Antoniadis 5, Douglas Drake 4, Christofer Beiming 3, Denis Cumurija 2, Azer Maric, 2, Stefan Mikaelsson 1

Ängelholm: Joshua Hansson 3, Cruiz Llupa, 3, Selma Hassan 2,
Tajanena Romell 1

ÄVP o Berne

Berne Andersson lägger upp taktiken för sitt Ängelholm. Foto: Bengt Lidh

 

Final herrar

Linköping-Järfälla 6-7 (0-1, 3-3, 1-1, 2-2)

Herrarnas final blev en stenhård kamp mellan de två stora giganterna på juniorsidan som levde ändå in i slutsekunderna. Linköpings försvarspel gjorde det långa stunder svårt för Järfällas mer fysiska spelare att komma till bra avslut men till slut kunde Järfälla ändå vinna matchen och guldet.

Matchen började i ett högt tempo och Järfälla är de som står för det mesta offensivt medan Linköping har svårt att komma till avslut. Järfällas skottförsök täcks dock effektivt av Linköpings försvarare eller räddas av duktige målvakten Gunnar Ekström. Adam Hassan är den som får det bästa läget i matchinledningen i man mer-spel men här gör Gunnar Ekström en kanonräddning på Adams närskott. Linköpings bästa chans i perioden kommer genom ett avslut som balanserar på mållinjen men med en och en halv minut kvar av periden så kan Järfällas Adam Hassan till slut få hål på Gunnar Ekström och Järfälla leder med 1-0 efter den första perioden.

Järfälla öppnar den andra perioden starkt och gör 2-0, 3-0 och 4-0 innan Linköping får chansen att vara med. Linköping lever här farligt men visar prov på bra lagmoral när först Hans Zdolsek gör 1-4 med en snygg backhand och sedan reducerar man två gånger om till 2-4 och 3-4 i man mer-spel och på straff. Järfälla får sedan chansen till spel man mer men då får man inte hål på Gunnar Ekström som är den store spelaren i slutet av den andra perioden.

I början av den tredje perioden är det Linköping som har de bästa chanserna och prickar både ribban och insidan av stolpen. Linköpings försvar kan även effektivt neutralisera motståndarnas anfallare och Järfälla får mest ta skott utifrån i pressade lägen. Mot slutet av perioden har Järfälla ett bra läge i en tilltrasslad situation framför mål där bollen även tar i ribban och man kan i anfallet efter göra psykologiskt viktiga 5-3 genom Marton Kizbalazs. Linköping vägrar dock att ge upp och krigar till sig en straff med halvminuten kvar som Hans Zdolsek enkelt kan sätta till 4-5 och matchen är helt öppen inför den sista perioden.

I den fjärde och sista perioden gör Järfälla 6-4 på straff och när Marton Kizbalazs gör 7-4 med drygt tre minuter kvar tror de flesta att luften ska gå ur Linköping. Laget visar här än en gång prov på bra lagmoral och gör både 5-7-och 6-7 på skott utifrån genom Joel Berglez. Järfälla är i slutet av matchen helt klart stressade. Linköping får även en bra chans till kvittering när Adam Hassan gör sig skyldig till en offensiv foul och man sätter tung press mot Järfällas mål. Linköping har tre bra avslut i kort följd som alla räddas och Järfälla kan återvinna bollen. Linköping får en sista chans med fem sekunder kvar då man tar en time-out för ett sista anfall. Man kommer dock inte till något riktigt bra läge utan avslutet går över och Järfälla är Svenska mästare för juniorer på herrsidan.

Hans Zdolsek LSF

Hans Zdolsek, Linköping, blev fyramålskytt i finalen. Foto: Bengt Lidh

Denna final var mycket spännande och kunde egentligen ha slutat hur som helst. Linköping utnyttjade sina resurser på ett bra sätt och deras försvarsspel neutraliserade Järfälla under långa stunder av matchen. Järfälla vinner dock rättvist och Linköping hade aldrig den riktiga pressen på Järfälla genom att ha ledningen i matchen utan var hela tiden det laget som fick jaga. Matchens lirare blev Linköpings målvakt Gunnar Ekström utsedd till som visade vilken stor talang han är och stod för många räddningar som höll kvar Linköping i denna final.Målskyttar:

Järfälla: Marton Kizbalazs 4, Adam Hassan 2, Erik Rudberg 1

Linköping: Hans Zdolsek 4, Joel Berglez 2

JSM guld herrar JS lag

Järfälla Svenska Juniormästare 2014. Foto: Bengt Lidh

Årets slutspel i Junior-SM är därmed över och publiken har bjudits på många bra matcher och fina prestationer. Ett stort tack till Järfälla som förtjänstfullt arrangerade turneringen.

 

Slutställing:

 

Damer

1. Järfälla S

2. Linköping SF


Mest värdefulle spelare: Louise Hazell, Järfälla

Bästa målvakt: Alexandra Zdolsek, Linköping


Herrar

1. Järfälla S

2. Linköping SF

3. SK Hellas

4. Ängelholms VP

 

Mest värdefulle spelare: Gustav Lindman-Long, Järfälla

Bästa målvakt: Gunnar Ekström, Linköping

Gustav mvp

Gustav Lindman-Long, Järfälla, MVP på herrsidan. Foto: Bengt Lidh

 

Skribent: Peter Hodor
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...