Hoppa till sidans innehåll

Premiär för Svenska cupens träningsturneringar!

30 AUG 2017 14:37
För första gången på många år arrangerades Svenska cupen i vattenpolo. En träningsturnering som efter ytterligare några cupspelshelger avslutas med finalspel i Eriksdalsbadet i Stockholm 8-10 december.
  • Skapad: 30 AUG 2017 14:37

Först ut att ta upp upplägget i ny form var Linköpings Simidrottsförening. Under bar himmel på Tinnerbäcksbadet i Linköping spelades och tränades vattenpolo den gånga helgen. Deltagande lag var Hellas, Polisen, Linköping och större delen av U17-landslagets bruttotrupp.

Syftet med turneringspelet är att finna en spelform där tillresta lag får chans att spela många matcher under en helg. Ett kostnadseffektivt upplägg som ger möjlighet att samla klubblag, domare och som i Linköping ett U17 brutto ungdomslandslag för både spel och träning.

Med engagerade ledare, föräldrar och gott kamratskap mellan klubbarna har föreningarna öppnat upp för att finna lösningar för exempelvis boendefrågan för ungdomsspelarna vid dessa cupspel. Genom att erbjuda boende hos varandra och med föräldrar som skjutsar har man lyckats genomföra denna samling där spelarna fått chans att både spela och träna ihop sig inför kommande tävlingar och mästerskap.  

Vid sidan av cupspel med U17-laget alternerade vissa spelare med att även representera sitt klubblag. Förutom cupspelet körde laget även träningspass i utomhuspolen på Tinnerbäcksbadet. Ett effektivt sätt att träffas där föreningen hjälpt till med bassängtid och att arrangera allt runtomring själva träningarna och matchspelet. Några av spelarna i laget är fostrade i Poolkampen vilket visar på att satsningen på barn och ungdomsverksamhet i föreningarna börjar ge frukt.  

Alla svenska lag (dam & herr) med seniorlag var inbjudna att delta, antingen med helt egna lag eller genom att låna  ut spelare till en annan klubb. Den senare möjligheten, utnyttjade bland annat av RAN och Göteborg. Det blev många bra matcher med en mycket god stämning. Känslan efter dessa två intensiva dagar i Linköping är att en ny och spännande säsong dragit igång.

Cupspelet kommer att fortgå under hela hösten, där föreningarna kommer turas om att arrangra helgturneringar. Upplägget där säsongen delas upp i en cupdel på hösten och en serie del på våren är ny och kommer provas under säsogen 2017-2018. Både förbundet och föreningarna tror att denna nya struktur kommer utveckla svensk vattenpolo. Formerna för både säsongens serie och cup spel kommer diskuteras och faställas under pololedarkonferensen 9-10 september. Målsättningen är att därefter publicera upplägg för allt cupspel som kommer hållas under hösten och likaså hur seriespelet för våren kommer att utformas.

Skribent: Stefan Keisu
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...