Hoppa till sidans innehåll

Ändrad spelordning i herrarnas Elitserie 2014/2015

24 APR 2014 17:03
Eftersom Poloutskottet anser att systemet med att Final Four och semifinaler spelas på samma ställe har stora organisatoriska brister och att det dessutom medför en ojämn kostnadsfördelning mellan lagen i herrarnas Elitserie så kommer spelordningen att se annorlunda ut från och med 2014/2015. Eftersom Poloutskottet tycker att systemet med att lagen delas upp och får spela fler matcher mot likvärdigt motstånd i grunden är bra så har den spelordning som tagits fram gjorts så lik den spelordningen som möjligt.
  • Uppdaterad: 06 JUN 2016 17:13

 

Elitseriens grundserie

Elitserien kommer att bestå av sex lag och lagen kommer att
möta varandra i en grundserie i form av dubbelmöten på hemmaplan/bortaplan.

 

Final Four

Efter grundserien spelar lag 1-4 i grundserien vidare i en serie (Final Four) med dubbelmöten på hemmaplan/bortaplan. Lagen från grundserien tar med sig 4, 3, 2 och 1 poäng till Final Four i fallande ordning efter placering i grundserien. Målskillnaden börjar på 0-0.

1:an i Final Four möter sedan 4:an i Final Four i en semifinal och 2:an i Final Four möter 3:an i Final Four i den andra semifinalen.

 

Elitseriekval

Lag 5-6 i Elitseriens grundserie och lag 1-2 i Allsvenskan spelar vidare i en serie (Elitseriekval) med dubbelmöten på hemmaplan/bortaplan istället för att mötas under en helg på ett ställe som tidigare. 1:an och 2:an i Elitseriekvalet är kvalificerade för kommande års Elitserie. Detta betyder att Allsvenskan ska spelas under samma tidsperiod som grundserien i herrarnas Elitserie.

 

Semifinaler

Semifinalerna spelas i bäst av två matcher på hemmaplan/bortaplan. Om lagen kommer överens om att spela båda matcherna på samma ställe så är det fritt för lagen att göra det.

Varje match i semifinalerna ska räknas var för sig, d.v.s. det är inte den totala målskillnaden som avgör. Om lagen vinner varsin match eller om båda matcherna slutar oavgjort så följer straffläggning för att avgöra vilket lag som går vidare till final. Om ett lag vinner den ena matchen och den andra slutar oavgjord så går det lag som vunnit den ena matchen vidare till final.

 

Final

Finalen kommer från och med 2014/2015 att spelas i en match istället för i bäst av tre matcher. Detsamma gäller bronsmatchen.   

 

Poloutskottets motivering till ändringarna

Som ovan nämnts så har det inneburit organisatoriska svårigheter med att spela Final Four och semifinaler på samma ställe. Det har inte kunnat klargöras ordenligt vem som är arrangör och vem som ansvarat för vad under helgerna. Det har även varit en viss orättvisa i att tillresande lag har åkt på höga rese- och boendekostnader.

För att komma ifrån de organisatoriska problemen så har Poloutskottet velat få ut matcherna i respektive lags simhallar så att det klart och tydligt framgår vilket lag som är arrangör för en specifik match. Poloutskottet ser även fördelar med att alla lag får spela avgörande matcher inför sin egen publik och även få mer bredd på matcherna geografiskt. Lagen kommer även att få mer rättvist fördelade resekostnader även om vi inte kan komma ifrån att flera lag kan komma från samma stad.

En nackdel med denna spelordning är att finns sportsliga konsekvenser av att spela matcher i vissa simhallar men det har enligt Poloutskottet inte övervägt det negativa med det tidigare systemet.

Att matcherna i semifinalerna ska räknas var för sig är för att om ett lag förlorar den första matchen med stora siffror så ska det fortfarande finnas en chans att vända på matchserien och gå vidare till semifinal. På det sättet anser Poloutskottet att det blir mer spännande in i det sista.

Att vi väljer att frångå konceptet med finaler i bäst av tre matcher (även damerna) är för att lättare kunna planera evenemanget kring SM-finalerna och få mer publik samt lättare kunna locka media till finalerna.   

 

Dessa ändringar gäller från och med säsongen 2014/2015

 

 

Poloutskottet

Skribent: Peter Hodor
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...