Hoppa till sidans innehåll

Tolkning av regel WP 21.11

19 MAR 2014 10:21
Trots att större delen av en säsong passerat kan fortfarande vissa
meningsskiljaktigheter konstateras avseende tillämpning av de nya reglerna. Den regel som främst är föremål för missförstånd och skilda tolkningar är WP 21.11 (foul vid byte av bollinnehav). Nedan reder internationelle domaren Fredrik Månsson ut begreppen inför stundande semifinaler och finaler.
  • Uppdaterad: 26 MAR 2014 10:27

Regeln

WP 21.11 Vid ett bollbyte (counter attack), för en försvarsspelare att begå en foul på någon spelare i laget i besittning av bollen, i det anfallande lagets planhalva.

[Anm. Denna regel ska tillämpas om laget som förlorar bollinnehav försöker begränsa anfall av det andra laget genom att begå en foul på en anfallande spelare innan den spelaren har passerat mittlinjen.]

Kommentar: 

1.      Det måste vara tydligt att ett byte av bollinnehav mellan lagen skett. 

Om det är oklart vilket lag som har innehav och kamp om att etablera bollinnehav pågår och det i samband med detta begås ett enkelt fel så skall frikast dömas.

2.      Det måste handla om en foul.

Precis som instruktionerna för WP 21.8 anger är regeln bara tillämplig på en
spelare som inte håller i bollen (Att ”hålla” bollen är att lyfta, bära eller
vidröra bollen.  Att dribbla bollen anses inte vara att ”hålla” bollen).  Om spelaren håller i bollen är han/hon tacklingsbar. Om bollhållande spelare blir tacklad och i situationen tappar bollen och icke bollhållande spelare inte kan undgå att foula så skall frikast dömas.  Om däremot spelaren inte håller i bollen och foulen hindrar ett anfall så skall utvisning dömas. För den spelare som försöker återta bollen rekommenderas uppvisande av mycket tydlig intention att försöka erövra bollen utan att orsaka foul. Om foulen uppfattas som något annat än ett uppenbart misstag så skall utvisning dömas. Detta då det kan antas att syftet är att hindra/begränsa anfallet. 

3.      Ingen skillnad görs i detta avseende mellan målvakt och utespelare. 

Målvakten har inga extra ”rättigheter”. Dock är ju målvakten ofta inblandad i samband med bollbyte.

4.      Foulen skall begås mot spelare som inte hunnit över mittlinjen.

Detta oberoende av var övriga spelare befinner sig. Regeln upphör med andra ord inte att gälla bara för att någon annan spelare i laget hunnit över mittlinjen - det är enbart positionen på spelaren som foulas som avgör.

Skribent: Peter Hodor
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...