Hoppa till sidans innehåll

OS-kval


OS-kval 18-22 april

100 dagar innan de olympiska spelen i London 2012 arrangerades konstsimmets kvalificeringsomgång i OS-arenan. På plats var 34 par och 10 lag för att slåss om de resterande 19 respektive 3 platserna i OS.

Anna Högdal och Malin Gerdin åkte ner den 15 april med tränare Kateryna Shulika och ledare Katarina Högdal för att träna och förbereda sig på plats. Såväl simmarna som ledarna var spända och förväntansfyllda inför det stora arrangemanget där hela världens konstsimselit samlats.

Den 18 april inleddes tävlingarna med tekniskt par. Det svenska paret fick ett sent startsnummer och kunde i lugn och ro förbereda sig. Tjejerna simmade bra med en stark öppning. Några småmissar i slutet av programmet sänkte dock poängen något och efter det tekniska programmet låg det svenska programmet på plats 30 med poäng 72.4.

Den 19 april simmades tekniskt lag. Tjejerna hade träning morgonen och kvällen, men kunde ta lite ledigt på eftermiddagen för att titta på tävlingarna. Det var otroligt kul att få se dessa duktiga lag live! Efter det tekniska programmet låg Ryssland och Spanien i topp på ganska säkra kvalplatser medan Japan och Ukraina låg delad trea. Stor spänning inför de fria porgrammen alltså!

På fredagen fortsatte partävlingen med de fria programmen. Den här gången hade vi inte lika tur med lottningen utan gick som start nummer 5 och Anna och Malin fick påbörja sin uppladdning tidigare. Tyvärr gjorde de inte en av sina starkare simningar utan hade flera synkroniseringsmissar. Dock stod sig deras fria program bättre konkurrensmässigt än det tekniska och   i den fria tävlingen slutade de på 28 plats med poäng 72.78.

För det slutliga resultatet summeras poängen för det tekniska programmet med poängen för det fria. Tyvärr räckte inte den starkare placeringen i det fria programmet för att avancera och totalt slutade paret på plats 30 med poäng 145.18.

Den 21 april avgjordes den rafflande lagtävlingen och den svenska truppen satt på läktaren och njöt av att få se de bästa lagen i världen. Efter tävlingen hade Ryssland och Spanien återigen placerat sig på plats ett respektive två. Den åtråvärda tredjeplatsen, likaså den sista kvalplatsen till OS, togs av Japan endast 0.23 poäng före Ukraina.

Totalt har det varit en rolig och lärorik upplevelse för både aktiva och ledare. Vi fick även beröm av de som ansvarade för säkerheten under tävlingen som ansåg att vi var ”det lag som behandlat arbetslaget bäst”.

 

Av: Katarina Högdal

Uppdaterad: 24 MAR 2014 10:23 Skribent: Annette Nordlund

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...