Hoppa till sidans innehåll

Uttagningskriterier


Uttagningskriterier till mästerskap 2021 finns här.

Information om OS-kval finns här.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uttagning till landslaget 2020/2021

Uttagning görs under juli månad 2020:

Till 2020/2021 kommer vi att ta ut simmare födda 2008 och tidigare. Uttagningen kommer att ske till tre lag, ett Ungdomslandslag (födda 2006-2008), ett Juniorlandslag (födda 2003-2006) och ett Seniorlandslag (födda före 2006). Simmare födda 2006 har möjlighet att bli uttagna till både Ungdoms- och Juniorlaget, simmare födda 2003-2005 har möjlighet att bli uttagna till både Junior- och Seniorlaget.

De som inte riktigt når landslagsnivå men som visar på god utvecklingspotential har möjlighet att bli uttagna som Utmanare.  Även simmare födda 2009 har möjlighet att söka som Utmanare.

Uttagning

Uttagningen kommer i första hand att ske utifrån tester som genomförs på hemmaplan under perioden maj-juni, men även utifrån tävlingsresultat på RM 2019 och eventuella resultat från tävlingar våren 2020. Tävlingsresultat samt tester skickas in till ansvarig samt tränarna senast den 30 juni. Testerna beskrivs i separat dokument.

Vilka kan skicka in tester?

Alla aktiva konstsimmare anslutna till en förening inom SSF kan söka till landslaget. Dock är kraven ganska höga, både gällande resultat på tävlingar samt styrka, flexibilitet och tekniska färdigheter.

Som riktlinje för klubbarna bör de simmare som skickar in tester har uppnått följande poäng:

Ålder

Figurpoäng, C-figurer

Figurpoäng, B-figurer

Tekniskt program

Sista året i C-klassen

58

 

 

2 år kvar i B-klassen

 

55

 

1 år kvar i B-klassen

 

57

 

Sista året i B-klassen

 

60

55

2 år kvar i A-klassen

 

 

62

1 år kvar i A-klassen

 

 

64

Sista året i A-klassen/Senior

 

 

66

Dessa poäng är inget absolut krav för att bli uttagen, och inte heller en garanti för att bli uttagen, utan ska ses som en riktlinje för klubbtränarna för när det är aktuellt att skicka in tester.

För att klara den tuffa träningen på landslagslägren krävs både mental mognad,  god träningsdisciplin och vana vid att träna hårt. Nedan beskrivs en riktlinje för hur mycket simmarna bör träna på hemmaplan (inkl. landträning och stretch).

12 & yngre 4 ggr/vecka träningstimmar, 8-10 h

13-15 5 ggr/vecka träningstimmar, 11-13 h

Junior/Senior 6 ggr/vecka träningstimmar, 13-15 h

Aktiviteter under 2020/2021

Observera att denna planering är under förutsättning att vi får vår önskade budget, samt beroende av utvecklingen av Corona-pandemin!

För säsongen 2020/2021 planeras 8-10 läger och 3 tävlingar. Exakt datum och plats för dessa bestäms när tävlingskalendern är spikad.

Landslagsläger

Landslagslägret kommer i de allra flest fall ordnas för samtliga landslag och utmanare parallellt. De flesta läger ordnas i samarbete med de klubbar som har simmare i landslaget. Under dessa läger hjälper den inbjudande klubben till att ordna boende, skjuts och mat. Standardlösningen är att tillresande bor hemma hos simmarna i den arrangerande klubben eller i en skollokal. Föräldrar till simmare i den arrangerande klubben hjälper till att ordna mat och hämtning/skjutsning. När man accepterar sin plats i landslaget ingår även att ställa upp med boende och/eller skjuts i samband med läger.

En kostnad på 350 kr per läger kommer att tas ut, för att täcka tränarnas omkostnader samt boende och träningslokaler. Beroende på hur boendet sker kommer denna kostnad antingen att faktureras av SSF vid terminsslut eller betalas till den familj man bor hos. Resor samt lunch/middag bekostas själv. För lägret i samband med breddlägret beräknas kostnaden till ca 1700kr.

Tävlingar

Lagen simmas utom tävlan på JSM/SM och USM 2021. Eventuellt även som uppvisning på USM/JSM/SM hösten 2020 samt eventuell ytterligare uppvisning för Ungdomslandslaget under våren. Deltagande på en seniortävling/ungdomstävling under hösten 2020 samt 1-2 juniortävlingar under våren 2021 eftersträvas. Målet är EJM 2021. Vilka tävlingar som är aktuella meddelas under hösten. För tävlingarna tas en avgift på 1500 kr.

Långsiktigt mål

Det långsiktiga målet är att ha deltagande i fritt lag på EM 2022.

Frågor

Frågor om uttagning och aktiviteter under 2020/2021 kan skickas till Katarina Westerbjörk. Frågor om testerna skickas till tränarna.

Vid frågor kring hur lägrena går till och upplevs som aktiv kontakta gärna Sandra Freund (Neptun) Clara Ternström (Täby).

 

Tester Konstsimslandslaget 2020-2021

Följande tester ska genomföras på hemmaplan och skickas in antingen som film, bild eller tid.

Land

-          Spagat/Överspagat höger (axlar i rätt position över parallella höfter, sträckta förlängda ben och tår) Bild

-          Spagat/Överspagat vänster (axlar i rätt position över parallella höfter, sträckta förlängda ben och tår) Bild

-          Brygga 90* med raka ben (händer huvud och höfter i 180* vinkel mot golvet, höfter och raka ben i diagonal) Bild

-          Split Bild

-          Fällkniv mot ribbstol, 3 st. Sträckta knän och fötter. Film

-          Pik sittande: armar sträckta över huvudet, hälar över golvet. Bild

Vatten -  B-laget

-          50 crawl Skicka in tid

-          50 benspark Skicka in tid

-          100 medley Skicka in tid

-          2x100: 50crawl+25 rygg+25crawl utan andas Skicka in tid. Om andningsrestriktionen inte nås så ska även anges hur många andetag som togs under den längden.

-          Lod, trana, böjtben 20 tag med öppna höften in mot kameran samt lod filmat både framifrån och åt sidan. Trana och böjtben med torr rumpa. Lod med visade knän. Film

-          Obligatoriska B-figurer Film

-          Första musiken B-laget Film

Vatten – Senior-/Juniorlaget

-          50 crawl Skicka in tid

-          50 benspark Skicka in tid

-          200 medley Skicka in tid

-          4x100: 50crawl+25 rygg+25crawl utan andas Skicka in tid. Om andningsrestriktionen inte nås så ska även anges hur många andetag som togs under den längden)

-          Tekniska lagmoment Film

-          Första musiken i fria juniorlaget Film

*För de som söker till både B och Junior räcker det att skicka in juniortester.

Tester ska skickas till tränarna och landslagsansvarig senast 30 juni 2020, men gärna redan innan midsommar. Eventuella frågor om testerna riktas till tränarna.

Katarina Westerbjörk (ansvarig) This is a mailto link
Anna Högdal (tränare) This is a mailto link
Daniella Röhss (tränare) This is a mailto link
Josefine Magnusson (tränare) This is a mailto link

Uppdaterad: 20 MAJ 2020 15:54 Skribent: Nathalie Dahlqvist
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...