Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning från YOG

18 OKT 2018 11:20
Ungdoms-OS (YOG) avgjordes för simningens del den 7-12 oktober. På plats fanns simmarna Björn Seeliger, Hannah Brunzell, Sara Junevik, Julia Månsson och Robin Hanson. Här kommer en sammanfattning av mästerskapet:
  • Uppdaterad: 18 OKT 2018 11:20

I Eriksdalsbadet träffar jag en jetlaggad Carl Jenner, ansvarig för de simmare som nyligen simmat Youth Olympic Games i Buenos Aires för att få klarhet i hans intryck av de svenska simmarnas insatser och hur väl vi står oss i internationell konkurrens.

Vad är dina intryck av denna juniortävling och vad är skillnader och likheter med de tävlingar på seniornivå du är van vid?
-Vi var ett ganska litet gäng,  med totalt 18 svenska idrottare, varav 5 simmare, som deltog på tävlingen. Vi bodde i en by liknande den i Rio, även matsalen och maten påminde om Rio. Det blev mycket köande till i stort sett allt, något vi inte är vana vid och som det är bra att träna på. Det var grymt tryck i simhallen som var fullsatt varje dag. Ryssland och Ungern var deländer som dominerade simningen. 

Hur gick det för de svenska simmarna tycker du?
Vi tog de första medaljerna någonsin för simning på ett ungdoms-OS och det är naturligtvis glädjande! Det blev ett guld, ett silver och ett brons, vilket totalt är ett bra facit. Robin Hanson stod för två av dessa medaljer genom att simma hem ett silver på 200 frisim och ett brons på 100 frisim.  Robin var duktig på att fokusera på sitt lopp och hålla sin raceplan och på att fokusera om inför nästa lopp. Detta är saker som är mycket viktiga på denna nivå.

Sara Junevik tävlade sig i form och simmade snabbare och snabbare för varje lopp. Hon lyckades hålla nerverna i schack och tog  en guldmedalj på 50 fjärilsim. Hon hade bra rutiner i sina förberedesr och var liksom Robin väldigt bra på att fokusera på sina saker och sitt utförande.

Vad har du för råd till unga simmare hemma som vill finnas med i den internationella hetluften?
Det behövs långa perioder av välplanerad träning både på land och i vatten. Det finns inga quick fix. Det gäller att fokusera på sin egen utvecklingsprocess och inte jämföra sig med andra. Se till att du tränar på att vara utanför din comfortzone. Träna på det oförutsedda och det du inte är van vid. Se till att skaffa bra rutiner som du sedan håller i både under träning och på tävling.

/Ulrika Sandmark, förbundskapten

 

Skribent: Anna Hammar

 

Livetiming för Iphone

live-timing

I LiveTiming App kan du följa tävlingar live, få tillgång till startlistor, heatlistor och resultatlistor i realtid. Du kan även se resultat från tidigare tävlingar.

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010 476 53 00
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link