Hoppa till sidans innehåll

Simhopp


Simförbundet erbjuder årligen en grundläggande simhoppstränarutbildning som består av tre helgkurser. På ett metodiskt sätt varvas teori och praktik och kursdeltagarna lär sig hur ett hopp byggs upp från grunden till färdigt resultat. Utbildningen berör såväl landträningsövningar som vattenövningar.

För ytterligare ledarskapsutbildning, Hjärt- och lungräddningsutbildning eller annan utbildning som kan gör dig till en bättre coach, rekommenderar vi Plattformen och Idrottens grundtränarutbildning. 

Det behövs inga förkunskaper för att delta på våra kurser, vi ser gärna att det inte går mer än två år mellan utbildningarna.

Baskurs - Fothopp och fall

Behandlar basövningar. Fothopp, fallövningar, kantövningar, säkerhetsfrågor, enkla lektionsupplägg, svenskhopplinje, landövningar, passningsteknik på land och i vatten. För mer information - se kursplan

Grundkurs - Grundhoppen 

Behandlar grundövningar. De fyra grundhoppen; huvudhopp framåt, huvudhopp bakåt, Isander och tyska hoppet. Satsträning framåt och bakåt. Landövningar. Passningsteknik på land och i vatten. Genomgång av svensk simhoppnings utvecklingstrappa och träningsplanering. För mer information - se kursplan

Utvecklingskurs - Rotationer och skruvar

Behandlar rotationshopp och skruvhopp. Biomekanik. Landövningar och vattenövningar. Passningsteknik på land och i vatten. Svensk simhoppnings utvecklingstrappa. Träning- och tävlingsplanering. För mer information - se kursplan

Landträningskurs 

Behandlar landträning för simhopp där bland annat rörlighetsträning, övningar med egen kroppsvikt, simhoppsrelaterad gymnastik, studsmattas och torrsvikt samt axe- och bålstabilitet är tilltänkta inslag i utbildningen. Denna utbildning tas fram just nu och mer information kommer längre fram när kursplan och tidsplan är satt.

Domarkurs

Behandlar grundläggande bedömning av simhopp både i teorin och praktiken. FINAs regelbok, bedömningsskalan samt etiska och moraliska regler som gäller är inslag i utbildningen. 

Plattformen och idrottens grundtränarutbildning

Tränarutbildningen i simhopp innehåller endast simhoppsreleterade delar vilket innebär att samtliga ledare/tränare i simhopp ska genomgå den gränsöverskridande barn- och ungdomsledarutbildningen Plattformen som genomförs i alla SISU-distrikt. Fortsättningen på Plattformen heter Idrottens grundtränarutbildning och finns i två steg GTU 1 och GTU 2.

Läs mer om tränarutbildningens tre steg här.

Läs om alla utbildningar på  SISU idrottsutbildarna

 

Utbildningsclinics

Nordisk tränarclinic anordnas varje höst. Denna kan samtliga instruktörer och coacher deltaga på. Clinicen varvar omvärldsanalyser aktuella föreläsningar och grupparbete eller teambuildande aktiviteter. Med jämna mellanrum arrangeras även andra internationella tränarclinics runt om i Europa och världen.

Vidsynt ledarskap

SSF arrangerar en ”Vidsynt helg” varje år. Under dessa helger samlas flera av landets simhoppstränare och processar igenom frågor som mästerskapskunskap, mental träning, coachning, ledarskap, kultur osv.

Auskultation

För den nye instruktören, men även för den erfarne coachen, rekommenderar vi starkt att man tar kontakt med andra föreningar, instruktörer och coacher och åker på auskultationstillfällen. Det finns ingen utbildning som kan konkurera med verkligheten!

Uppdaterad: 2016-10-10 12:02
Skribent: Nathalie Dahlqvist

SOSanigif

 

 

Nationell Sponsor

arena_new_black_90web

Officiell Leverantör

Malmsten-logo_PMS_200w

Våra partners

 

 

Städa Sverige

Anmäl er förening här

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010 476 53 00
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link