Hoppa till sidans innehåll

Funktionär / domare


Konstsim

 

Simhopp

Domarutbildning

Den svenska domarutbildningen arrangeras en helg/år. Kursens upplägg påminner om upplägget för Fina Diving Judges School (den internationella domarutbildningen). Under kursen går deltagarna igenom teori och viss praktik. Föreläsarna har stor internationell erfarenhet av att döma stora tävlingar och att utbilda nationella såväl som internationella domare.

FINA Diving Judges Certification Course

Den internationella domarutbildningen, FINA Diving Judges Certification Course, arrangeras av FINA (Internationella simförbundet) och går av stapeln ca 10 gånger/år. Är du intresserad av att veta mer om FINA Diving JCC? Tala med Mathz Lindberg som är ansvarig för den svenska domarutbildningen och även föreläsare på FINA Diving JCC.

Simning

Funktionärsutbildning

För att utbilda funktionärer för simning krävs att man har genomgått kursledarutbildning. Funktionärs- och domarutbildning ska uppdateras, vanligen vart fjärde år, då FINA utkommer med en ny regelbok med de ändringar som genomförs efter varje långbane-VM.

Vid simtävlingar ska alla funktionärer vara godkända, dvs. inneha ett giltigt funktionärskort. För de ledande funktionärsuppgifterna vid en simtävling krävs godkänd distriktsfunktionärsutbildning, medan övriga ska vara minst tävlingsfunktionärer. Varje simdistrikt/region ansvarar för utbildning och godkännande samt ut­färdar funktionärskort för Distrikts- och Tävlingsfunktionärer. Funtionärsutbildning genomförs i tre steg.

Tävlingsfunktionär
Utbildningen genomförs vanligen inom föreningar eller distrikt. Efter utbildning och praktik vid tävling är man godkänd att verka som funktionär vid simtävlingar.

Distriktsfunktionär
För att gå denna ska man vara godkänd tävlingsfunktionär. Efter utbildningen kan man inneha ledande befattningar vis simtävlingar. Simdistriktet ansvarar för arrangemang av Distriktsfunktionärsutbildning.

Förbundsfunktionär
SSF/RK utbildar och godkänner det tredje funktionärssteget, dvs Förbundsfunktionärer, vilka bl a tjänstgör som tävlingsledare (TL), bitr TL och Starter vid svenska mästerskap och står till distriktens/regionernas förfogande i regel-frågor.

Specialutbildningar som genomförs då behov finns är starterutbildning och spekerutbildning.

Behöriga kursledare för funktionärsutbilnding.

 

Vattenpolo

 

 

Uppdaterad: 2012-06-07 13:58
Skribent: Anna Hammar

SOSanigif

 

 

Nationell Sponsor

arena_new_black_90web

Officiell Leverantör

Malmsten-logo_PMS_200w

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010 476 53 00
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link