Hoppa till sidans innehåll

Föreningsbesök hos Björna IF

2017-06-12 12:20
Skribent: Annika Edin, Mellannorrlands SF
  • Uppdaterad: 2017-06-12 13:00

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

Björna är ett litet samhälle som ligger i Ångermanlands inland. I samhället finns en stor idrottsförening med flera sektioner, där simningen är en av dem. Jag har stämt träff med Linda Öberg i simhallen. I Björna finns en liten fin simhall med en 25 meters bassäng, fyra banor, sviktar på 1 och 3 meter och en gigantisk takhöjd. Björnas bassäng

Här pågår just nu intensivsimskola under två veckors tid. Det är 10 barn i vattnet och två engagerade ledare, Julia & Malin, som bedriver undervisningen. Det är första sommaren som Björna IF bedriver simundervisning. Totalt är det 38 barn som deltar i fyra grupper.

Linda som är tränare och samordnare för tränarna berättar entusiastiskt om föreningens verksamhet. Hon betonar att Björnas styrka är deras föreningskultur och gemenskap. Björnas ordinarie verksamhet har haft avslutning för säsongen. Deras verksamhet styrs av att bassängen stänger vid skolavslutningen och öppnar igen vid skolstarten. Föreningen har filosofin att det är viktigt att de aktiva kan hålla på med flera idrotter och bla fotbollen är stor i Björna så då blir sommaren ett uppehåll där de flesta har en annan idrott.

Simhallen ligger vägg i vägg med samhällets skola som har f-åk 9. På skolgården byggs en ny idrottshall tack vare en donation. Tidigare har skolan haft en för liten idrottshall, vilket gjort att alla elever fått möjlighet att simma en gång i veckan på skoltid från förskoleklass och uppåt. På fredagskvällar är badet öppet för allmänheten och det är lek som gäller. Här är det välbesökt av barnfamiljer. Det gör att många barn är i simhallen en-två gånger per vecka under flera års tid, så de flesta barnen kan simma väldigt tidigt.

Björna tar emot barn till sin verksamhet från 7 år och förkunskaperna är att de ska kunna simma 50 m. De har fyra olika grupper under höst och vår. Det är nybörjargrupp, teknikgrupp, tävlingsgrupp och mastersgrupp. Totalt är de ca 55 simmare. De har tillgång till bassängen torsdagar och söndagar. I tävlingsgruppen är kravet att de aktiva ska ha en annan idrott också, så att de får fysisk träning fler dagar i veckan. De som vill satsa mer på simning och träna fler dagar i veckan försöker de slussa över till föreningarna inne i Örnsköldsvik som ligger ca 25 min bilresa bort.

 

På bilden: Malin, Linda och Julia

Jag ställer frågan hur ett litet samhälle som Björna klarar av ledarförsörjningen för verksamheten. Linda berättar att alla tränare ursprungligen är från samhället, utom hon själv. Många har flyttat därifrån, kommit tillbaka igen eller pendlar till Björna för att kunna vara kvar som ledare. De arbetar aktivt med att tillfråga alla som ska fylla 16 år eller äldre om att bli ledare, de får först prova på en termin bredvid en annan ledare och sedan får de gå utbildning.

Det är ingen som vill sluta i föreningen, varken aktiv eller ledare och det måste ju vara det bästa betyget en förening kan få!

Skribent: Annika Edin
Epost: This is a mailto link

SOSanigif

 

 

Nationell Sponsor

arena_new_black_90web

Officiell Leverantör

Malmsten-logo_PMS_200w

Våra partners

 

 

Städa Sverige

Anmäl er förening här

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010 476 53 00
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link