Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Simkunnighet

simskoleverksamhet

Det är roligt och viktigt att kunna simma

Svensk Simidrotts vision lyder: "Svensk Simidrott i världsklass, i ett Sverige där alla kan simma." Vi arbetar därför för att alla ska ges goda förutsättningar till att få lära sig att simma. Arbetet riktar sig i första hand till våra simidrottsföreningar, för att de ska kunna bedriva en så bra verksamhet som möjligt, men också mot skolor och kommuner för att nå barn och vuxna runtom i hela Sveriges rike.

Svensk Simidrotts föreningar har lång erfarenhet av att lära barn och vuxna att simma. Kontakta din närmsta förening för att få reda på vad de erbjuder för kurser! Läs även gärna mer här, om varför våra simidrottsföreningar är bäst på att arrangera simundervisning.

Definitionen för simkunnighet

I Sverige utgår vi ifrån följande definition när vi talar om simkunnighet
"Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg."

För att bli simkunnig är det viktigt att träna upp en god vattenvana. Det gör du genom att regelbundet vara i vattnet och genom att öva på åtta olika moment som tillsammans bildar det vi brukar kalla för Simningens ABC.

Simningens ABC

  • Andas
  • Doppa
  • Glida
  • Hoppa
  • Balansera
  • Förflytta
  • Rotera
  • Flyta

När du behärskar ovanstående åtta moment, då är du ordentligt vattenvan och då blir det också lättare att lära sig att simma! Den som ska lära sig att simma måste ges tillräckligt med tid för att lära sig att behärska varje moment i Simningens ABC. Om personen behöver ha kontakt med botten för att känna sig trygg, så utförs övningarna först där personen bottnar. Om du inte är trygg i vattnet blir det svårare att hitta balansen vid exempelvis glid- och flytmomentet.

Första simsätt

Simlinjen, som är svensk simnings utvecklingstrappa, är flexibel när det gäller val av första simsätt att lära sig. Det viktiga är att lära ut ett simsätt som passar individen. Vad som är lämpligt som första simsätt kan variera från en person till en annan. För små barn är det dock i regel fördelaktigt att börja med crawl eller ryggcrawl, då dessa simsätt är motoriskt enklast att lära sig.

Simkunnighet är en färskvara

Om du en gång har lärt dig att simma betyder det tyvärr inte att du behärskar det resten av livet. Simkunnighet är en färskvara som bör underhållas! Svensk Simidrotts rekommendation är därför att du testar din simkunnighet årligen under säkra former, genom att ta simmärket Vattenprovet. Detta märke motsvarar definitionen för simkunnighet. Känner du dig inte redo för Vattenprovet finns det många andra simmärken du kan ta sikte på, på vägen mot att bli simkunnig!