Hoppa till sidans innehåll

Skolsim i Bollnäs

09 OKT 2018 10:16
Skribent: Erika Meeker. Mellansvenska
  • Uppdaterad: 09 OKT 2018 10:16

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

I slutet av september var jag i Bollnäs och hälsade på Bollnäs Simsällskap, och fick ta del av deras verksamhet, och framförallt deras satsning på skolsim. 

Jag träffade först Torbjörn Svensk som är tränare och verksamhetsansvarig i föreningen, och Linda Wallberg som är projektledare. Bland annat är Bollnäs med i ett projekt som heter aktivitetsskola, där målsättningen är att få fler barn i rörelse, men även utbilda inom bland annat kost, och se till att barnen som är med blir sedda, och får ett allmänt intresse för rörelse, aktivitet, och att förebygga ohälsa. Detta projekt bidar till att föreningen kan ha 2,5 anställda, och de har en stor del av kommunens satsningar inom barn- och ungdomsidrott, samt integrering och inkludering.

Det är otroligt trevligt att prata med Torbjörn och Linda. De är otroligt engagerade, det verkar som om allt de startar upp blir succé, och deras samarbete med kommunen, tror jag är ganska unikt. Förutom att driva flera stora projekt med integrering, inkludering, aktivitetsskola och skolsim, har de förstås vanlig simträning och simskola och simtävlingar också. Att det bara finns 24h på ett dygn även för dessa två är svårt att tro. 

Simsällskapet i Bollnäs har, som många andra föreningar, fått frågan om att leda gratis simskola för 6-åringar, och de har tackat ja till det, och de kommer även att driva hela den verksamheten under hösten. 

 

Som en del i detta fick jag äran att utbilda de som ska leda denna skolsimskola som startar i oktober. Målsättningen för utbildningen är att få en samsyn kring undervisningen för 6-åringar, där Simlinjen är det som styr, och fokus ligger på vattenvanan. 

Deltagarna var en blandning av simlärare från simsällskapet, och personal från simhallen som leder skolsim idag i årskurs 1. Vi pratade om utvecklingsstadie 2, simningens ABC, material och vattenläge. Det blev intensiva timmar både i konferenslokalen och i vattnet, och det var otroligt roligt att få vara del i detta. 

Simlärarna från simföreningen redan leder efter Simlinjen, och startar med vattenvana och vattenläge följt av crawl och ryggsim i sin simskola, medan simhallspersonalen har mer fokus på bröstsim som första och enda simsätt, blev det en del intressanta diskussioner om varför vi ska börja med det ena eller det andra. 

 

Deltagarna delades in i grupper där de fick fundera på övningar, och klura ut hur det enklast går att lära ut vattenvana och vattenläge till Bollnäs alla 6-åringar. Deltagarna var mycket engagerade och intresserade, och jag upplevde att de fick mycket med sig inför starten av simskolan. 

Målsättningen för Simsällskapet, är att i framtiden, vara en del även av det ordinaire skolsimmet i Bollnäs. Förhoppningsvis är detta en bra steg på vägen. 

 

TACK för att jag fick vara med på en del av er resa!

Skribent: Erika Meeker
Epost: Adressen Gömd

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link