Hoppa till sidans innehåll

Simmare tyckte till på Vårsimiaden

16 MAJ 2018 09:48
Skribent: Annika Edin, Mellannorrland
  • Skapad: 16 MAJ 2018 09:48

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

Vårsimiaden i Mellannorrland fick ett nytt inslag då det anordnades en Simmarhörna. Tanken med Simmarhörnan var att simmarna skulle få tycka till om sitt eget idrottande och skapa en gemensam plats att vara på oavsett föreningstillhörighet. De är många timmar i simhallen och det är ofta en stunds väntan mellan tävlingsloppen så tiden finns till att göra lite annat.

Just nu görs en översyn inom Svensk Simidrott om våra tävlingsformer för barn och då är det viktigt att barnen får säga sin mening om sitt idrottande. Det är även en av barnkonventionens grundprinciper att barns röster görs hörda.

Barnkonventionens fyra grundprinciper är:
1. Alla barn har samma rättigheter och lika värde.
2. Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.
3. Alla barn har rätt till liv och utveckling.
4. Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Genom pennor, papper, post-it lappar, diamanter och idélåda så fick de säga sitt om sin idrott och vad de tycker är viktigt eller mindre viktigt. De fick bla värdera hur deras drömtävling ser ut, hur en bra simmarförälder är, vad det bästa är med deras egen förening och vilka simidrotter de vill testa. Det ritades också många härliga självporträtt. Kreativiteten flödade och allt eftersom dagen gick så fylldes väggarna med både planerade och oplanerade kreationer. När de får möjligheten att vara med så händer det saker som vi vuxna kanske inte hade tänkt på. De hade nya idéer om hur de ville tävla, träna och vilka frågor Simmarhörnan ska ha nästa gång.

En frågeslinga fanns också där de skulle para ihop förbundskapten och landslagssimmares bilder med rätt namn. Roligt var att Johannes Skagius fanns på plats under tävlingen och fick vara prisutdelare i utlottningen.

Bordet i Simmarhörnan var fullsatt nästan hela tiden, det var simmare från alla hörn av vårt distrikt och det skapades nya kontakter och kompisar som de kanske inte annars skulle ha pratat med.

 

Bästa betyget kom när vi höll på och packade ihop och en simmare kommer och frågar:

-Visst kommer det finnas en Simmarhörna på alla tävlingar framöver?

Det betyget gjorde att det känns viktigt att vi skapar möjligheter för barn att få säga vad de tycker och att vi tar de tillfällen som ges vid tex tävlingar. Vi får väl se om det dyker upp fler simmarhörnor runt om i Sverige framöver.

 

Skribent: Annika Edin
Epost: This is a mailto link

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link