Hoppa till sidans innehåll

Simborgarmärkestagning för allas lika rättigheter och värde

31 OKT 2018 18:12
  • Uppdaterad: 31 OKT 2018 18:12

Skribent: Emil Fritz, Skåne

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.


Den 30 oktober arrangerade SK Poseidon och Högevallsbadet i Lund ett Simborgarmärkestagningsevent där de första 100 som klarade simmade 200 meter fick ett gratis Simborgarmärke.

Simborgarmärket är ett klassiskt simmärke som kommer i en ny fin färg varje år. För att ta ett Simborgarmärke ska du simma 200 meter valfritt simsätt, i mag- eller ryggläge på djupt vatten utan tidtagning.  Årets Simborgarmärke är regnbågsfärgat för att manifestera för alla människors lika rättigheter och värde.

 

Högevallsbadet är en av få av RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) HBTQ-certifierade simanläggningar i Sverige och att anordna märkestagningen tillsammans med dem var ett sätt för Svensk Simidrott och SK Poseidon att uppmärksamma det arbetet.


HBTQ-certifiering handlar om att lära sig om sina och andras rättigheter och den  använder sig av ett normkritiskt perspektiv vilket kortfattat handlar
om att synliggöra och granska samhällsnormer och deras konsekvenser.
Arbetet har bland annat lett till Flexomklädningsrum samt ett antal event i samarbete med Lundapride.

Märkestagningstillfället pågick mellan 9 och 12 på tisdagen under höstlovet vilket gav skollediga barn och ungdomar möjlighet att testat sin simkunnighet samtidigt som de kunde lära sig lite mer om HBTQ-frågor via en tipsrunda inne i simhallen.

Det var hela tiden folk i bassängen som testade av om de klarade, eller i vissa fall fortfarande klarade, simma 200 meter och vi fick möjlighet att fråga några av deltagarna om vad de tyckte om eventet och samtliga berättade att märkestagningen inte var speciellt svår då de var vana simmare men att de fått med sig ny kunskap om HBTQ-rörelsen via tipsrundan.

Skribent: Emil Fritz
Epost: Adressen Gömd

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link