Hoppa till sidans innehåll

Full fart i Vallsträsket

2017-08-08 10:58
Skribent: Johanna Stenberg, Norrland
  • Uppdaterad: 2017-09-04 14:52

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

Under två veckor varje sommar är det full aktivitet i Vallsträsket och i år är inget undantag. Under vecka 28 och 29 anordnade Vallens Idrottssällskap simskola för barn och ungdomar. Denna sommar var den yngsta deltagaren 5 år och den äldsta 15 år. Trots att simskolan bedrivs i öppet vatten i Västerbotten, där både vatten- och lufttemperaturen kan lämna en del att önska, så är simskolan väldigt populär.

Föreningen har möjlighet att ta emot 60 deltagare i simskolan och de är indelade i fyra grupper med stegrande svårighetsgrad. Sex ledare ansvarar tillsammans för barnen och innehållet i simskolan, där en av ledarna har huvudansvaret. De många ledarna innebär att varje barn får mycket tid med sin ledare, vilket är något som föreningen anser vara mycket viktigt för att barnen ska hinna lära sig så mycket som möjligt under de två veckorna, samt att det är viktigt ur säkerhetssynpunkt.

 
Bastun ligger i direkt anslutning till badplatsen.

Den största utmaningen är att hålla värmen, både för barnen och ledarna. Barnen delas in i grupper där olika övningar genomförs parallellt i vattnet. Detta för att alla barn ska kunna vara aktiva samtidigt för att på så sätt hålla värmen. Det finns också en bastu på badplatsen där barnen kan värma sig efter lektionen samt vid behov. En av ledarna berättar att de försöker hålla barnen aktiva i vattnet så länge det går, för när de väl gått in i bastun så är det svårt att gå ut i det kalla vattnet igen.


Ledarna passar på att prata med deltagarna efter samlingen.

Illona Boström från Vallens IS berättar att målsättningen är att barnen ska återkomma till simskolan och stanna tills de har klarat av magistermärket. För att nå målet strävar föreningen efter att hålla en god nivå på simskolan där så många som möjligt av ledarna är utbildade och leder lektioner som är roliga och utvecklande för barnen.


Utmaningar för att få fler att simma och leka i vattnet

Det Illona ser som den största styrkan med simskolan är att barnen som deltagit blir trygga i vattnet. Hon menar på att den vattenvana barnen får i öppet vatten gör dem trygga att vara i vatten även vid sämre väderleksförhållanden samt att de vågar simma och dyka i vatten som är både kallt och mörkt. En av ledarna berättar också att om barnen är lite rädda för vatten så kan det vara extra obehagligt när det är kallt. Det löser de genom att tillsammans gå ut i vattnet och stegvis förflytta sig till djupare vatten

På frågan om vad som är det bästa och vad som är det mest utmanande med simskolan i Vallen så är svaret på båda frågorna att det är utomhus. Växlande väderförhållanden är utmandnade men också en del av charmen och soliga dagar är det fantastiskt. De mysiga och roliga barnen är också en anledning till att ledarna trivs med sitt jobb, samt att det är härligt att bada i vatten som inte är klorerat.

Att bedriva simskola och ha märkestagning i en sjö kräver uppfinningsrikedom. Linan ligger 25 meter ut och är 50 meter lång. För att kunna träna på hopp samt för att göra det möjligt att ta märken där hopp ingår så fick föreningen tillsammans med ideella krafter bygga ett hopptorn.
Att bedriva simskola och ha märkestagning i en sjö kräver uppfinningsrikedom. Linan ligger 25 meter ut och är 50 meter lång. För att kunna träna på hopp samt för att göra det möjligt att ta märken där hopp ingår så fick föreningen tillsammans med ideella krafter bygga ett hopptorn.

Skribent: Johanna Stenberg
Epost: This is a mailto link

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010 476 53 00
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link