Hoppa till sidans innehåll

Föreningsbesök Nässjö SLS

2017-03-10 11:38
Skribent: Martin Harlenbäck, Östsvenska
  • Uppdaterad: 2017-03-10 13:04

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

Efter att i veckan ha varit och träffat verksamhetschefen Jan-Erik "Imse" Karlsson i Nässjö SLS går det inte att vara annat än inspirerad och imponerad. Kan kortfattat säga att det inte är någon tillfällighet att föreningen för ungefär fem-sex år sedan var bästa klubb i Småland (!!) vid Vårsimiadens regionsfinaler och att talanger som exempelvis Victor Johansson och Hanna Eriksson fostrats i denna miljö!

På bilden ser vi Jan-Erik "Imse" Karlsson och Martin Harlenbäck

Vi pratade högt och lågt om allt från Riksidrottsförbundet, Simförbundet till Nässjö SLS egna styrkor och förbättringsmöjligheter. ”Imse” har väldigt tydliga tankar kring hur han vill att olika verksamheter bör bedrivas och hur vi på ett solidariskt och medmänskligt sätt ska kunna sprida resurser och kraft till fler föreningar inom svensk simidrott. Att förutsättningarna är helt olika på landsbygden jämfört med storstaden är viktigt att komma ihåg och att föreningar från mindre orter är enormt viktiga för att exempelvis kunna fostra framtida landslagsstjärnor! På tal om detta behöver vi inom Svensk Simidrott bli ännu bättre på att lyfta fram våra simidrottsstjärnors moderklubbar och att uppmärksamma dessa så att vi även i framtiden får se talanger komma från dessa miljöer med stor utvecklingspotential.

Nässjö SLS följer en väldigt tydlig linje i sin verksamhet där såväl ledare som aktiva jobbar efter en progression i ett såväl kort- som långsiktigt perspektiv. Fick se skriftliga exempel på detta, men mest intressant var det självklart när vi begav oss till simhallen och jag fick se ”Imse” och Jonathan in action när de var ledare för grupper i verksamheten. Jag fick exempelvis se en teknikgrupp (barn ca 6-8 år) som började lektionen med väldigt mycket kroppskontroll, att hoppa ner i vattnet på olika sätt, följt av att dyka i streamline, till att dyka i streamline med benspark för att först efter ungefär halva lektionen göra dagens första ”riktiga” simtag.

Barnen startade alltid varje träningsmoment med ett dyk i streamline från startpall, vilket därefter följdes av två, därefter fyra och slutligen sex helt perfekta crawlarmtag utan andning. ”Imse” kom också ofta med enkla kommentarer kring hur barnen skulle tänka i exempelvis olika tävlingssituationer (= mental träning). Som absolut sista del av lektionen simmades 25 meter med riktigt bra teknisk simning. Snacka om att hålla hög kvalité och att träna på det som barnen ska lära sig (en korrekt och bra teknik). Fick även se några något äldre barn i vattnet och även här byggdes hela lektionen kring att starta varje moment med ett hopp eller dyk följt av väldigt hög kvalité i varje simtag. För att få en mångsidighet och för att simma längre distanser användes olika teknikövningar som ett komplement till kortare distanser med hög kvalitét.

Jag är som sagt helt övertygad om att det inte är någon tillfällighet att vi fått se bland annat Victor Johansson (Svensk rekordhållare i flertalet längre distanser samt EJM guld 2016) samt Hanna Eriksson (distanssimmerska med två SM och fem JSM guld 2016) växa upp i Nässjö SLS!

Skribent: Martin Harlenbäck
Epost: This is a mailto link

SOSanigif

 

 

Nationell Sponsor

arena_new_black_90web

Officiell Leverantör

Malmsten-logo_PMS_200w

Våra partners

 

 

Städa Sverige

Anmäl er förening här

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010 476 53 00
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link