Hoppa till sidans innehåll

Föreningsbesök hos SK Elfsborg

2017-03-16 11:53
Skribent: Maria Hanson, Västsvenska
  • Uppdaterad: 2017-03-24 15:21

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser. 

Alideberg ligger öde denna något gråa dag. Det är svårt att förstå att om bara några månader så kommer det vara fullt av aktivitet här. Då arrangeras SM-veckan i Borås och SK Elfsborg står som arrangör för fyra olika idrotter – simning, beachpolo, simhopp och öppet vatten.

Föreningen förkortas SKE - S som i simidrott, K som i kamratskap och E som i engagemang. Elfsborg är en av Västsvenskas största föreningar som genom åren nått många sportsliga framgångar.

Vi träffar Jonas Söderberg som är sportchef i klubben och Katarina Magnusson som är ansvarig för föreningens sim- och teknikskoleverksamhet. Jonas är sedan många år verksam i SKE medan Katarina är nyanställd sedan bara några dagar, så det är en bra mix av gedigen erfarenhet från föreningen och kreativt nytänkande som vi möter.

På bilden ser vi Jonas Söderberg SKE, Maria Hanson SSF och Katarina Magnusson SKE På bilden ser vi Jonas Söderberg SKE, Maria Hanson SSF och Katarina Magnusson SKE

Redan vid den första anblicken får jag bilden av en förening med god struktur och organisation och som genomsyras av gemenskap och glädje. Detta bekräftas när Jonas och Katarina börjar berätta om föreningen. Det känns som att verksamheten är genomtänkt och stabil och att de dessutom finns till för alla är något som de båda återkommer till flertalet gånger.

SK Elfsborg är en stor förening med drygt 2000 medlemmar, varav cirka 1550 stycken återfinns i breddverksamheten och cirka 135 stycken är tävlingssimmare. Föreningen har sex stycken anställda och därtill cirka 60 stycken ledare. En stor organisation som mestadels huserar i Borås Simarena. Verksamheten sträcker sig från babysim och hela vägen upp till simmare av yttersta elitklass och innefattar även vattenpolo, verksamheter i öppet vatten, vuxenverksamhet, sim- och teknikskola för barn och ungdomar med fysiska och mentala begränsningar samt integrationssim.

Tävlingsverksamheten inom simning är den del som kanske är mest välkänd utåt. SK Elfsborg har under lång tid varit en av Västsvenskas största klubbar med många fina framgångar. Listan på talanger som är fostrade i föreningen kan göras lång. Den starkaste lysande stjärnan just nu heter Adam Paulsson. Under förra året simmade han in 8 SM-guld och deltog på både EM och VM. Sedan Borås Simarena byggdes 2010 har klubben haft förmånen att kunna träna i både lång- och kortbana inomhus. Dessutom ligger ovan nämnda Alidebergsbadet precis utanför. Jonas säger dock att drömmen såklart skulle vara att få ännu mer utrymme för att kunna växa och utveckla verksamheten ännu mer.

Utsikt över bassängen

Utsikt över Borås Simarena.

Breddverksamheten är strukturerad utifrån Simlinjen. Simskolan är indelad i sex nivåer och följs sedan av teknik- och medleyskola i fem nivåer. När barnen närmar sig de sista av dessa grupper så erbjuds de möjligheten att prova på att tävla under lekfulla former. Katarina och Jonas berättar om deras egen tävling som kallas Bäversimmet. Detta är en lekfull tävling med musik och ballonger och där deltagarna tävlar i lite udda grenar som exempelvis 25 meter enarmssimning eller 25 meter benspark med platta. Konceptet är till för att introducera tävlingsmomentet på ett lekfullt och roligt sätt till de yngre barnen.

Vi pratade även mycket om föreningens jobb med intergrationssim. Klubben har ett par olika projekt igång i samverkan med bland andra Borås Stad, SK70 i Sandared och Rädda Barnen. I ett av projekten erbjuder de ensamkommande pojkar och flickor sim- och teknikskola. Det finns för närvarande en grupp för flickor (11 stycken) och fyra grupper för pojkar (cirka 40 stycken). Simlärarna pratar själva samma språk som de som de undervisar vilket gör kommunikationen enkel och tydlig. Både Katarina och Jonas var eniga om att detta är en verksamhet som ger dem som förening ett stort mervärde

Jonas berättar vidare att mycket tid nu går åt till att planera sommarens SM. Det är allt från att styra upp login till att hitta ännu fler sponsorer och allt däremellan. SK Elfsborg står årligen som arrangör för mellan 6 och 10 arrangemang av olika slag, så det finns rutin och ett starkt team i föreningen. Att arrangera något så stor som SM, och dessutom för rekordmånga simidrotter kräver dock lite extra.
- Här gäller det att hela föreningen är på tårna - alla måste hjälpa till! Men så roligt vi ska ha det! säger Jonas.

För att knyta ihop säcken får Jonas frågan om vad de som förening är extra stolta över.
- Det är att vi är en förening för alla. Alla får någon möjlighet att vara med och att vi således kan erbjuda simidrott för alla!

Innan vi går ner i simhallen för att titta på verksamheten som pågår där avslutar vi denna del av samtalet genom den klassiska punken ”tio snabba”. Jonas fick två ord och skulle välja vilket av de olika alternativen som han föredrar. Såhär blev svaren:

Land eller vatten
Fredagsmys 
eller fredagsfys (”kan inte välja – jag kör ju alltid på båda”)
Pizza eller pasta

Tidig morgon eller sen kväll
Långbana eller kortbana
Sprint eller distans

Vattenpolo eller beachpolo (”båda, men ser mycket fram emot sommaren och SM”)
Arm eller ben

Hav/sjö eller bassäng
VM i Budapest eller  SM i Borås (”den var lätt”)

Undervisningsbassängen

Undervisningsbassängen där lektionerna för de yngsta simmarna sker. Här indelad i tre sektioner
för olika övningar. Barnen får jobba en förutbestämd tid på varje station och flyttar sedan till
 nästa. Början och slutet av lektionerna sker i helgrupp.

SUM SIM yngre

I femtian pågår träningen för SUM SIM yngregruppen under ledning av tränaren Viktor Jönsson.
Denna dag ska simmarna få öva på att uppskatta den upplevda egna ansträngningen med
hjälp av olika färger.

 

 

Skribent: Maria Hanson
Epost: Adressen Gömd

SOSanigif

 

 

Nationell Sponsor

arena_new_black_90web

Officiell Leverantör

Malmsten-logo_PMS_200w

Våra partners

 

 

Städa Sverige

Anmäl er förening här

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010 476 53 00
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link