Hoppa till sidans innehåll

Flyt i älven i Sollefteå

2017-07-26 09:38
Skribent: Annika Edin, Mellannorrlands SF
  • Uppdaterad: 2017-09-04 14:52

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

Lördag 22 juli lyser solen över Sollefteå och stadsfesten Nipyran drar igång med många olika idrottshändelser första dagen. Det är Sollefteåtrippeln som ska avgöras, nytt för i år är att alla grenar avgörs samma dag. Här finns triathlon, löpning, cykling och självklart simning att välja på.

Sollefteå Allmänna Simsällskap är arrangörer av Älvsimmet. Ordförande Uffe Eriksson är entusiastisk.
–Vi är ungefär lika många medlemmar som vi behöver funktionärer så det gäller att dra i alla trådar som finns. Det krävs mycket av föreningen för att få allt att fungera, säger Uffe. 

Som speaker i båten ser vi Bengt Jönsson, Simförbundets tidigare förbundschef. 

Älvsimmet finns i tre olika längder, Kortsimmet 300 m, Flottarsimmet 750 m och Ångermannasimmet 2650 m, där det sistnämnda ingår i Open Water Trophy. Alla tre loppen simmas i Ångermanälven, vilken är väldigt ström då loppen simmas strax nedanför kraftverket i Sollefteå. Kraftverket drar ner på flödet under loppen, men det strömmar ändå en hel del. Här gäller det att veta hur man ska ta strömmarna för att simma den smartaste vägen mot mål.

Kortsimmet går först, de flesta är barn som deltager. Först i mål av de yngre deltagarna är Johanna Kuylenstierna, Varberg Sim. Hon simmar utan våtdräkt, vilket är en bedrift då ryktet säger att vattnet håller ca 15 grader.  Det är första gången hon deltager i ett öppet vattenlopp, men det kan nog bli fler framöver. Det visar sig att Johannas pappa är från Sollefteå och de är här på semester.Johanna är inte ensam, det är flera av deltagarna som har anknytning till Sollefteå och kommer tillbaka år efter år för Älvsimmet.

 
Johanna Kuylenstierna

Flottarsimmet är i år 750 m då ett brobygge har gjort att målgången flyttats. Här simmar man rakt över älven, vilket gör att det gäller att beräkna strömmen och flera av deltagarna har svårt att runda bojen som ligger tvärs över älven, de flyter helt enkelt förbi den och får sen kämpa motströms för att runda den. Här blir det hemmaseger i damklassen genom Elise Öberg från Sollefteå. Vinnartiden är 7:12, så man förstår att det är flyt i älven.

Ångermannasimmet är i år 2650m och simmas både med- och motströms i älven. Här gäller det är göra rätta val för att utnyttja strömmarna bäst, vilket flera simmare vittnar om när de kommer i mål. Många härliga diskussioner hörs om hur det var att simma loppet. Simförbundets Öppet vatten ansvarige, Hasse Nilsson, tog t om en så pass tajt väg att han skrapade simglasögonen mot en sten. 

Hasse Nilsson, Svenska Simförbundet & Stefan Andersson, Sundsvalls SS. Fyra och trea i loppet.

Dagen efter loppen har föreningen bjudit in Lovisa Jönsson till att hålla öppet vatten träning med föreningens simmare. Lovisa är en duktig swim-run och öppet vattensimmare och är ursprungligen från Sollefteå. Det är ett gäng förväntansfulla simmare som träffas vid älvkanten. Flera av dem har simmat i älven förut, men för några är det första gången. Lovisa tipsar om hur det är att simma i klunga, hur man ska simma bakom & framför, de hoppar bock över varandra för att lära sig komma under vattnet och många flera övningar. Sist ger de sig ut i strömmen och lär sig simma mot, med och ur strömmen. En timme senare kommer ett trött & kallt, men glatt gäng upp ur vattnet fulla med nya kunskaper och entusiasm över att behärska en ny simgren!

 

Skribent: Annika Edin
Epost: This is a mailto link

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010 476 53 00
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link