Hoppa till sidans innehåll

Besök i Växjö under Karl-Oskarsimmet

2017-06-20 09:57
Skribent: Martin Harlenbäck, Östsvenska
  • Uppdaterad: 2017-09-04 14:52

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

Svensk Simidrott består som ni säkert redan vet av fem olika simidrotter varav Öppet Vatten är en utav dem. Under helgen var jag och besökte Växjö Simsällskaps arrangemang Karl-Oskarsimmet. Detta arrangerades för andra året i rad och bestod av tre olika Öppet Vatten lopp: 925, 1850 samt 5000 meter. Totalt var det 40 deltagare som fullföljde något av loppen (resultatlista finns här…). Det är ju inte så många som erbjuder SM-distansen 5000 meter och till framtiden hoppas arrangören att fler kommer och testsimmar denna distans inför sin eventuella medverkan vid SM/JSM senare under sommaren. Om loppet arrangeras igen kan de nu ta emot ännu fler anmälningar nästa år.

Allting runt omkring Karl-Oskarsimmet var väldigt proffsigt uppbyggt, med start- målområde och tävling i Växjösjön som ligger centralt i staden. Jag pratade med några av deltagarna efter de simmat och samtliga var väldigt nöjda med exempelvis chip/eltidtagning och hög säkerhet med följebåtar och kanoter. Någon uttryckte sig med att de deltog i ett arrangemang som kändes ”större än vad det egentligen kanske var” och en annan sa att ”det var roligt att jag som motionär kunde vara med och delta i samma lopp som betydligt snabbare simmare”. Spännande med olika åldrar och ambitionsnivå, det breddar ju verkligen vår simidrott och bidrar till en förflyttning från triangel till rektangel.

Växjös samarbetspartner Arena var på plats, det grillades bland annat korv och hamburgare och såväl föreningsmedlemmar som förbipasserande samlades till något som blev en klubbdag för föreningen. Arrangören var väldigt nöjd med den publicitet som de fick med ett stort intresse från media, större publicitet än vad de brukar få vid ”en vanlig simtävling” med exempelvis en förstasida och ett helt uppslag i Smålandsposten.

Ansvariga för arrangemanget Fredrik Isberg & Ryan Provencher

Innan tävlingen Karl-Oskarsimmet, som alltså avgjordes den 17 juni, hade Växjö SS arrangerat en ”prova på dag i Öppet Vatten” i mitten av maj. Här var det gratis att delta och totalt var det tjugofyra simmare i åldrarna fjorton till över sextio år som med hjälp av två ledare testade att simma med bojar i bassäng. De tränade på att runda bojarna såväl med- som motsols, att simma i olika led, ”drafta” bakom någon annan, simma över benen, titta fram men andas åt sidan och att runda en boj utan att stanna eller byta till bröstsim.

Bild från Öppet Vatten träning i bassäng

Därefter har Växjö SS också arrangerat en öppet vatten kurs under tre veckor, både inomhus i bassäng och ute i sjön. Under den första veckan i slutet av maj var det endast 12,5 grader i vattnet utomhus så då blev det mer teknik- och teori i bassängen, men andra och tredje veckan av kursen var det 18-19 grader i sjön och väldigt behaglig temperatur för att simma ute i våtdräkt.

Jag tycker det är kul att se en förening som har en bra långsiktig tanke med sin verksamhet och som i detta exempel inte enbart arrangerar en tävling eller håller en kurs, utan också gör flera olika events som slutligen leder fram till ”slutprovet” Karl-Oskarsimmet. Förhoppningsvis leder detta i förlängningen till ett ännu större intresse för simidrotten Öppet Vatten.

 

Skribent: Martin Harlenbäck
Epost: This is a mailto link

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010 476 53 00
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link