Hoppa till sidans innehåll

Besök i Gällivare och Kiruna

24 OKT 2018 12:56
Skribent: Johanna Stenberg, Norrland
  • Skapad: 24 OKT 2018 12:56

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

Tillvaron som utvecklingskonsulent bjuder på omväxlande omgivningar. I mitten av september deltog jag vid tränarkonferensen i Malmö och i början av oktober besökte jag Sveriges nordligaste simidrottsföreningar.

Gällivare Sportklubb är inte bara en av våra nordligaste föreningar, de är också en av våra nyaste simidrottsföreningar. Under våren 2018 blev de medlemmar i Svenska Simförbundet och de har nu startat upp sin verksamhet. Under våren utbildade de alla sina ledare till Simlinjeassistenter för att vara väl förberedda inför uppstarten. I september drog de igång med en grupp simskola för de yngsta och en grupp med teknikträning för lite äldre barn och ungdomar.

Gällivare har utmaningar som få andra föreningar upplever. Två gånger varje natt skakas simhallen som av en jordbävning, på grund av sprängningarna i gruvan under jord, men fantastiskt nog så har kaklet i bassängen hållit. Expansionen av gruvan innebär dock att staden byggs om och flyttas och simhallen där föreningen håller till kommer att stängas och rivas. Frågan är bara när det kommer att ske. Det planeras för ett multiaktivitetshus där ett nytt bad kommer inrymmas, men än så länge huserar alltså föreningen i de gamla lokalerna.

Kvällen när jag träffar föreningen så har den äldre gruppen träning ochde har simhallen för sig själva. Tränarna Jonna och Björn låter simidrottarna värma upp tillsammans på land innan de delar på sig och Björn hoppar ner i vattnet och leder en grupp i halva bassängen och Jonna instruerar en grupp i den andra halvan. Det är lätt att se att både simidrottarna och ledarna trivs i bassängen och det är fantastiskt roligt att se den utveckling som sker hos simidrottarna under träningen.

Nästa kväll besöker jag Kiruna Simsällskap. Även i Kiruna så är gruvan påtaglig och här kommer hela stadskärnan att flyttas, inklusive både kyrka och stadshus och det planeras för ett nytt badhus.

Jag träffar Marie som är ordförande i föreningen och vi följs till simhallen för att tillsammans följa kvällens träning från kanten. Vi pratar bland annat om utbildningar, litteratur och vad som kan underlätta verksamheten. Föreningen har utmaningar i att hitta ledare och de försöker just nu hitta lösningar på hur de ska kunna avlasta Sandra som för tillfället är ensam tränare.

Kiruna Simsällskap har funnits länge och verksamheten har sett olika ut över tid. Föreningen jobbar nu med att hitta sätt att driva föreningen på ett hållbart sätt: hur kan man fördela arbetsuppgifterna i föreningen, hur kan man rekrytera fler ledare, och vilken verksamhet vill föreningen erbjuda? Det är också positivt för Kiruna att Gällivare startat upp verksamhet, för på så sätt så blir det inte riktigt lika långt till närmsta simidrottsförening. Förhoppningsvis så kommer föreningarna kunna genomföra gemensamma aktiviteter i framtiden och på så sätt hjälpa varandra att bedriva en bra verksamhet för våra simidrottare längst upp i landet.

Skribent: Johanna Stenberg
Epost: This is a mailto link

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link