Hoppa till sidans innehåll

Besök hos SIK Delfin

2017-05-01 14:25
Skribent: Maria Hanson, Västsvenska
  • Uppdaterad: 2017-05-02 09:42

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

 

Det var en småmulen kväll och ljuset från Valhallabadet i Göteborg kändes välkomnande. Den stora simhallen är från 50-talet och dess vara eller icke diskuteras just nu flitigt i kommunen. För Västsvensk simidrott har Valhalla länge varit en av de anläggningar där det kontinuerligt arrangeras tävlingar i våra olika idrotter. På badet bedriver några av våra simidrottsföreningar sina dagliga verksamheter. En av dem är SIK Delfin, en förening med två sektioner – en för simhopp och en för konstsim. I sin nuvarande konstellation är det en nykläckt organisation som endast har drygt ett år på nacken.

Jag träffade delar av SIK Delfins styrelse för att få reda på lite mer om deras verksamhet. Föreningen består av cirka 55 aktiva konstsimmare (varav drygt 20 stycken är tävlande) och omkring 90 aktiva simhoppare (där cirka 60 stycken tävlar). Så även om föreningen inte har så många medlemmar är de en relativt stor förening tävlingsmässigt. Föreningen är en stor och viktig del för både konstsimmet och simhoppet i Västsverige. SIK Delfin har inga anställda utan drivs runt på föräldrarengagemang och av de duktiga ideella ledare som lägger ner både mycket tid och energi i föreningen.

Under sitt första år handlade mycket av arbetet om att lösa de grundläggande frågorna i föreningen såsom träningsupplägg, ledare, styrelse och mer praktiska saker som att skaffa fram nya klubbkläder. En del stora frågor kvarstår att ta tag i framöver. En sak som nämndes är att de vill genomföra ett värdegrundsarbete och se över vad föreningen ska ha för visioner och mål så att de alla ror åt samma håll.

Att föreningen bedriver två olika simidrotter anser de både vara en styrka men att det också gör att de brottas med lite olika utmaningar. Vissa utmaningar, som exempelvis tillgången till bassängutrymme, är gemensamt för de båda grenarna medan annat skiljer. Simhopp har ett stort söktryck med många som vill börja. Här handlar problemet om att det för tillfället inte går att få in så många fler i verksamheten. Konstsimmet å andra sidan vill gärna ha in fler, men har svårare med rekryteringen och skulle gärna hitta nya sätt att marknadsföra sin idrott på. Hittills har föreningen dock lyckats att starta upp en nybörjargrupp per termin i konstisim, vilket de är väldigt glada och stolta för.

En hel del av diskussionerna under kvällen kom att röra hur föreningen bäst kan disponera det bassängutrymme som tilldelas dem, något som jag tror att i princip alla simidrottsföreningar skulle behöva reflektera över regelbundet. SIK Delfin har en pågående dialog om bassängutrymmet med både simhallen och simföreningarna som också verkar där.

En av utmaningarna idag ligger exempelvis i att simhopparna får samsas mycket med allmänheten om de höga plattformarna. Det är inte förrän efter klockan 19.30 på vardagar som föreningen får tillgång till dessa, och då finns det ett naturligt problem med  den sena tiden för de yngre hopparna som kanske dessutom har en bit att åka till och från träningarna.

Även på konstsimmarnas önskelista står mer och mer väldisponerat utrymme. I dagsläget tränar de på halva bassängen medan hopparna disponerar den andra halvan. Problemet här ligger i att de på tävling sedan tävlar i en fullstor bassäng. Som konstsimmare är det även väldigt viktigt med konditionsträning i vattnet, det vill säga simma längder, vilket inte alltid är så lätt att få tillgång till.

Dialogen med de andra parterna är som sagt igång och SIK Delfin har en positiv framtidstro till att tillsammans tänka ut ett sätt där alla kan få ut de som de vill av bassängen.

Det är lätt att se den stolthet som finns när representanterna för SIK Delfin beskriver sin verksamhet. Det är tydligt att det finns mycket hjärta bakom verksamheten. Vi pratade en del om styrkan i de två simidrotterna som de bedriver – alltifrån den kamratskap som skapas till vilka goda fysiska förutsättningar som de ger deltagarna. De ser alla väldigt positivt på att i framtiden starta upp någon form av simidrottsskola, något som hade varit bra både ur rekryteringssynpunkt men även hade gjort att de kunde vidga sitt utbud så att fler hittade simidrottsgrenar som de vill hålla på med. Samtalen rörde även vilken nytta som alla simidrotter kan dra av varandra. En simmare kan exempelvis få ut mycket av simhoppets genomarbetade landträningsprogram och dra stor nytta av att lära sig några av de skovelövningar som konstsimmarna använder.

Jag hade även förmånen att få ta del av den kokande verksamheten inne i simhallen. Simhoppare och konstsimmare samsas om utrymmet på ett noga uträknat sätt. Det var verkligen häftigt att få se så många olika moment som är igång samtidigt i de olika delarna av bassängen.

Gemensamt för alla de jag mötte och all verksamhet som jag fick se denna kväll är glädje och engagemang. Det är tydligt att det är en förening med ett stort hjärta som verkligen brinner för att medlemmarna ska få göra det som de gillar så mycket – att simidrotta!

 

 

 

Skribent: Maria Hanson
Epost: Adressen Gömd

SOSanigif

 

 

Nationell Sponsor

arena_new_black_90web

Officiell Leverantör

Malmsten-logo_PMS_200w

Våra partners

 

 

Städa Sverige

Anmäl er förening här

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010 476 53 00
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link