Hoppa till sidans innehåll

Engagemang och hopp i Wisby

2017-08-24 09:19
  • Uppdaterad: 2017-09-04 14:52

Det finns många goda exempel ute i Simidrottssverige på föreningar som har startat upp nya verksamheter. Ett mycket gott exempel är Wisby Simsällskap som i grunden är en simförening men 2014 bestämde sig för att även starta upp en simhoppsverksamhet.

Lena Johansson är ordförande i föreningen och är också en av initiativtagarna till uppstarten av den nya verksamheten. Vi utvecklingskonsulenter fick förmånen att under ett möte träffa Lena och höra hennes berättelse.  Det blev ett möte med många skratt och leenden och vi alla gick därifrån och mådde sådär bra som man gör när man träffat en eldsjäl som inspirerar och frikostigt delar med sig av sina erfarenheter.

Lena berättade för oss att när idén föddes till att starta upp simhopp så var det egentligen ingen i föreningen som hade någon erfarenhet av den simidrottsdisciplinen utan det som kom att utgöra tränarteamet var tre engagerade föräldrar. Det som eventuellt saknades i erfarenhet kompletterade de med energi och glädje!  Att de var noviser kunde de dessutom vända till något positivt – med dem fanns ju inga tankar eller åsikter om hur saker och ting bör göras utan de kunde fritt lägga sitt egna pussel.

 Vid uppstarten var det 15 simhoppare, en skara som idag har utökats till att omfatta 40 simhoppare i åldern 6-15 år. Hopparna är indelade i tre olika grupper – från nybörjare och upp till de som vill tävla. Verksamheten vill växa ännu mer, men som i många simhallar är det svårt att få tillgång till tiderna. Det har krävt en del kreativt tänkande för att få till exempelvis placeringen av minisvikten – men i Wisby tycks man verkligen leva efter mottot att ingenting är omöjligt, vill man så går det!

Till en början var det mycket funderingar fram och tillbaka – allt ifrån vilket material som behövdes till träningsplanering. Men bitarna föll en efter en på plats. Föreningen har hela tiden prioriterat att ledarna ska få utbilda sig och även funnit en fin stöttning från andra hoppföreningar.

Lena talar väldigt varmt om den hoppverksamhet som finns i landet och den kultur som tycks genomsyra denna. Hon berättar att som ny förening mottogs de med öppna armar då de kom på tävlingar. De mer etablerade föreningarna kom fram och pratade och berättade hur roligt det var att de var där. Föreningarna lät även berätta att om det fanns något som de kunde göra för att hjälpa eller stötta så var det bara att höra av sig! Vilken fantastisk beskrivning av en idrottsmiljö när den är som bäst!

Två stora fördelar med att ha startat upp fler simidrotter är att dels att verksamheterna attraherar fler och dels att det går att behålla fler längre. Detta är något som Lena och Wisby kan skriva under på. Lena berättade att hoppverksamheten har bidragit till att utveckla hela föreningens verksamhet då de exempelvis får behålla simidrottare högre upp i åldrarna. Tidigare om åren har föreningen haft lite problem med att behålla tjejer upp i de lite högre åldrarna i tävlingsverksamheten i simning. Sedan simhoppet gjorde entré i föreningen har dock de lite äldre simmande tjejerna fått sällskap av hopptjejerna vilket har bidragit till att skapa en gruppgemenskap som sträcker sig ut över den egna disciplinen.

Som råd till andra föreningar som vill starta upp nya verksamheter säger Wisby –  tänk på KUL.

K står för kultur. Bestäm vad ni vill ha för kultur, värderingar, så att man har en gemensam syn på vad satsningen ska leda till. Sten för sten, bygg något långsiktigt hållbart, ha tålamod!

U står för utbildning (och utmaning). Klubben tipsar om att gärna ta hjälp av en mentor som man kan fråga när man stöter på patrull eller bara behöver lite peppande ord. Bjud in gästtränare, gå bredvid andra tränare, gå Simförbundets utbildningar och delta i nybörjartävlingar för att kunna se och lära så mycket som möjligt. Ta fram ett eget lär- och planeringsmaterial.

L står för ledare (och lust).  Ett tips här är att vara flera som kan avlasta, hjälpas åt och peppa varandra. Det kan behövas för att orka hela vägen. Det är även bra att lära upp unga ledare tidigt så minskar även risken för att få brist på ledare. Ta hjälp av engagerade föräldrar – de flesta kan bidra med småsaker. Även SISU kan vara till ett stort stöd.

Sammanfattningsvis är tipset  från Wisby– ha KUL! Be stubborn about your goals and flexible about your methods.

Vi utvecklingskonsulenter vill återigen tacka Lena för ett inspirerande möte, och vi hoppas att Wisbys historia kan inspirera er andra Simidrottsföreningar runtom i Sverige att våga starta upp nya verksamheter!

 

 

 

 

Skribent: Maria Hanson
Epost: Adressen Gömd

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010 476 53 00
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link